Nyheter

Kalvar ”låg i gödselsörja“

Nyheter • Publicerad 1 augusti 2012

Länsstyrelsen krävde för över ett år sedan att nötboskapsägaren skulle åtgärda flera allvarliga brister i djurhållningen, vilket inte har skett. Nu har de ansökt om att han ska tvingas betala vite, och förbjuder honom att använda både mjölkladugården och maskinhallarna.

”Länsstyrelsen har under ett års tid uppmanat och förelagt dig att åtgärda bristerna i din djurhållning. Då inga förbättringar har skett och inga åtgärder vidtagits i stallbyggnaderna väljer länsstyrelsen att förbjuda dig att använda både

mjölkladugården och maskinhallen till dess att bristerna är åtgärdade“, skriver länsstyrelsen i Kalmar län till bonden i sitt beslut att förbjuda bonden att använda både mjölkladugården och maskinhallarna tills han har bättrat sig.

De har även skickat in en ansökan till förvaltningsrätten om att döma ut vite, som beslutats tidigare. I den skrev länsstyrelsen att nötdjuren ”tvingats stå och ligga i cirka 30 centimeter gödsel, vilket är helt oacceptabelt ur djurskyddssyndpunkt“

Den 6 juli förra året krävde länsstyrelsen för första gången att den 60-årige mannen skulle åtgärda bristerna. Den allvarligaste gällde golvet i boxarna, men även mellanväggarna var trasiga och det fanns trasiga fodergrindar med vassa kanter, enligt länsstyrelsen, som menade att skicket som boxarna var i innebar en stor skaderisk för djuren.

Vid uppföljning i januari bestämdes ett vite på 7000 kronor per box, om inte 60-åringen åtgärdade bristerna. Vid ytterligare en uppföljning i april användes bara en box, som mannen lovade att lägga in en matta med ströbädd i för att få fortsätta använda.

När länsstyrelsen åter gjorde besök hos 60-åringen i slutet på maj hade ingen förbättring skett, enligt ansökan. Istället fann de åtta-nio kalvar i tre olika spaltboxar vars golv var täckt i gödsel, vilket fick länsstyrelsen att tappa tålamodet.

De flesta av åtgärderna måste genomföras före den 15 oktober, men ett antal gäller omgående. Djuren ska omedelbart få tillräckligt med mat, de ska vara rena och ha tillgång till torr och ren liggyta. Länsstyrelsen bedömer att bristerna är så allvarliga att om bonden inte åtgärdar dem före nästa kontroll kan hans djur bli omhändertagna och han beläggas med djurförbud.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.