Annons
Nyheter

Kalmarsund VIII kastar loss till pingsthelgen

Nyheter • Publicerad 6 april 2006

FÄRJESTADEN

Till pingsthelgen hoppas Olof Paradis att Kalmarsund VIII skall börja trafikera sundet. Men om färjan åter lägger till Borgholm, efter förra sommarens bortavaro, är mer osäkert.

Annons

Vintern börjar så sakteliga släppa sitt grepp och båtsäsongen närmar sig med stormsteg. Det är inte många isflak kvar i Färjestadens hamn.

– Så fort isen försvunnit i hamnen ska vi flytta båten till det gamla färjeläget som vi har gjort i ordning, berättar Olof Paradis, ägare till Kalmarsund VIII.

Förra året gjorde inte färjan mycket väsen av sig, åtminstone inte uppe i Borgholm, där den saknades av många som undrade vart den tagit vägen. Rykten norrut på ön gjorde till och med gällande att Kalmarsund VIII knappt var sjöduglig. Dessa farhågor blev inte mindre av att färjan under hösten och vintern legat lite på trekvart och lutat vid kajen i Färjestaden.

FELAKTIGA RYKTEN

Men färjan är i gott skick, intygar Olof Paradis. Att den lutar lite beror helt enkelt på att kylvattentankarna inte är fulla, förklarar han.

– När hon är tom lutar hon alltid lite grann. Hon är byggd för att vara fullastad.

Kalmarsund VIII har till synes legat helt overksam under sin vintervila, med undantag för en och annan rökpuff ur skorstenen när dieselmotorerna körts på tomgång emellanåt.

– Men det är alltid mycket underhåll på vintern. Vi måste ju hålla i gång vår passagerarklassning.

Hur passagerartrafiken kommer se ut i sommar är dock ännu inte bestämt.

– Vi vet inte riktigt hur säsongen kommer se ut, men vi förväntar oss många bokningar och en hel del körning i Kalmar.

Annons

Får borgholmsborna någon skymt av Kalmarsund VIII denna sommar?

– Förra året sysslade vi bara med charterverksamhet. Vi hade ganska många bokningar, så det var inte läge att lägga till i Borgholm. Det är svårt att köra in och ut från kajen där vi legat tidigare. Hur det blir i år vet jag inte, men i vart fall är förhoppningen att komma upp till Borgholm, säger Olof Paradis.

Det vore ju onekligen ett trevligt inslag att åter få se den vackra färjan i Borgholms hamn, inte minst under seglings-VM den 27 juni–8 juli.

LÄS MER: Ytterligare vackra fartyg återfinns i Sjöfartsnytt (dagens pappersupplaga av Ölandsbladet).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons