Annons
Nyheter

Kalmar Lantmän: ”Vi är ingen stoppkloss i hamnen”

Nyheter • Publicerad 8 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Kalmar Lantmän, en jättelik organisation med en omsättning större än hela Mörbylånga kommuns sitter som en stoppkloss i hamnen och förhindrar det stora lyftet för orten.

Annons

– Helt fel, vi väntar på en bra lösning. Och bollen ligger hos kommunen, säger vd:n Claes Göran Nilsson.

Det har blivit en viss turbulens i spelet kring Lantmännen, Mörbylånga kommun och eventuellt bostadsbyggande i ortens hamn. Kommunen vill gärna sätta fart på det som en gång i tiden var kommunens centralort i flera bemärkelser. I det sammanhanget har givetvis Färjestadens utveckling med byggnation i hamnen varit en slags ledstjärna. Kan man i Färjestaden, så varför inte i Mörbylånga?

Enligt kommunalrådet, Kent Ingvarsson (m), finns det flera ”stora intressenter” i byggbranschen som inget heller vill än att sätta igång med bostadsbyggande i Mörbylånga hamn. Problemet är dock att kommunen inte har full kontroll över hamnområdet. En stor stoppkloss i det sammanhanget är Kalmar Lantmän som har en stor lokal på kommunal mark (plus ytterligare två lokaler i den östra delen av hamnbassängen) — men med ett så kallat tomträttsavtal som sträcker sig minst tio år fram i tiden. Hyran för ”nyckeln” till att öppna det tänkta hamnprojektet, plåtladan på sydsidan, kostar i hyra hela 924 kronor kvartalet – och det har den gjort sedan 1969.

BILLIGA AVTAL

De första tomträttsavtalen träffade Mörbylånga kommun med föregångaren till Kalmar Lantmän – AB J Bruun. Och året var alltså 1969. Avtalen eller kontrakten på övriga fastigheter i den östra delen av bassängen, stipulerade att företaget skulle betala en tomträttsavgäld på hela en (1) krona kvadratmetern. År 1989 görs ett nytt kontrakt upp mellan parterna varav den ena nu bytt namn till Kalmar Lantmän – hyran är oförändrad. Detta avtal förnyades 1998 men med en liten hyreshöjning. Tomträttsavgälden sattes till hela – tre (3) kronor kvadratmetern, eller totalt 1 731 kronor om året. Summa summarum debiterar således kommunen Kalmar Lantmän enligt följande: Lotsen 5 – 1 731 kronor per år, Lotsen 7 – 88,50(!) kronor per år och Matrosen – 924 kronor per kvartal.

Det finns kanske fog att påpeka att Kalmar Lantmän år 2006 omsatte 783 miljoner kronor, eller lite drygt 150 miljoner mer än hela Mörbylånga kommun. Hyreskostnaderna i Mörbylånga hamn är alltså inte ens felräkningspengar. Avtalstiden är givetvis intressant i sammanhanget. Vi citerar direkt ur kontraktet: ”Enligt lag äger endast fastighetsägaren uppsäga tomträttsavtalet, varvid gäller de i lagen angivna minimiperioderna om tjugo år. Den första perioden räknas från 1998-01-01.”Kalmar Lantmän kan alltså sitta ganska lugnt i båten intill hamnen till åtminstone 2018...

INTE PASSLIGT

Vad säger man då på Kalmar Lantmän om kommunens önskan om att få fart på orten Mörbylånga genom byggnation i hamnen?

– Vi vet förstås att kommunen har ett önskemål om detta. Redan 2003, året innan jag tillträdde som vd, framfördes propåer i ärendet. Och vi vill hitta en lösning. Men vi har inte gjort en enda överenskommelse med kommunen, säger Claes Göran Nilsson, vd på Kalmar Lantmän.

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) var övertygad om att allt var i hamn på onsdagen i förra veckan...

Annons

– Det måste vara en kommunikationsmiss.

Man skulle kunna tycka att Kalmar Lantmän var omsättning (783 miljoner år 2006) är betydligt större än hela Mörbylånga kommuns, skulle ha råd att vara lite generösa och gå med på en flytt till något annat lämpligt ställe och bygga upp verksamheten på nytt. Men det finns många parametrar som ska vara uppfyllda för att allt ska gå i lås.

– Logistiken fungerar utmärkt där vi ligger i hamnen. Dessutom har det med säkerheten att göra. Nej, kommunen måste presentera ett alternativ och det vi hittills fått i den vägen har inte varit ”passligt”.

INGA TIDSRAMAR

Att Kalmar Lantmän är en stoppkloss för Mörbylångas utveckling vill inte Claes Göran Nilsson alls skriva under på.

– Det är vi definitivt inte. Vi är villiga att diskutera lämpliga lösningar, men bollen ligger hos kommunen. Kommunen måste presentera ett vettigt alternativ.

Och Systembolagets gamla lokaler är inte ett sådant?

– Inte som det ser ut nu. Det har med transporter, takhöjd, med mera att göra.

Kalmar Lantmän har drygt 2 700 medlemmar, varav givetvis flera från Öland. I Kalmar Lantmäns fullmäktige finns det 12 öländska ledamöter och i den ekonomiska föreningens styrelse sitter det två öländska ledamöter.

Vad säger du Annika Danielsson (från Löttorp), har ni diskuterat Mörbylånga på några styrelsemöten?

Annons

– Nej, inte direkt. VI har fått lite information. Det är allt. Så jag har i dagsläget egentligen inga synpunkter på ärendet mer än att det måste bli en bra lösning för lantbrukarna.

När denna ”bra lösning” kan bli av verkar ingen direkt veta. Claes Göran Nilsson hävdar att ”inga tidsramar är satta”.

Och läget just nu idag?

– Än så länge är det en informationsfråga. Det är kommunen som har bollen.

ULF HEDMAN

Fotnot:På onsdagskvällen den 31 oktober var det enligt uppgift från initierade bedömare ”en millimeter” från ett handslag mellan kommunala företrädare och Claes Göran Nilsson. Men den sistnämnde fegade ur efter påtryckningar från bland annat sin egen personal...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons