Annons
Nyheter

Kackel och kultur i Västra Sörby

Nyheter • Publicerad 28 juni 2007

VÄSTRA SÖRBY

Kackelstugan på mellersta Öland har på femton år vuxit till en plats för umgänge, god mat och inte minst ett kulturellt utbud av skilda slag. Det började i den gamla vedboden.

Annons

– Vi var några som satt och kacklade en kväll och spånade om vad vi skulle göra. Kackelstugan blev resultatet och innehållet har vuxit fram vartefter, säger Gunnar Aldestam.

Det var bokförlaget som kom först och fick sin plats i vedboden, där det idag också är plats för matgäster bredvid den gamla tryckpressen. Gästerna kan både äta, kackla och tycka till. Tyckerierna sparas sedan och en del av dem har Gunnar använt i den jubileumsbok som kommer inom kort, ”Skrönor och Tyck från Kackelstugan och Vilda Sörby”.

TIO ÅR MED MAT I HÖNSHUS

För tio år sedan byggdes hönshuset om till kök och restaurangdel. Det är till största delen kycklingrätter med smak från hela världen som serveras, på samma sätt som i stort sett allting på gården utgår från hönstemat. Särskilt populär är kycklinggrytan Sörby Jerk, en egen komposition med bland annat fläder som krydda.

Lika länge sedan är det som ett antal rum inreddes, så att gäster även skall kunna stanna på gården en natt eller två. Gästerna kan välja att bo i Gulan, Vitan, Redet eller andra små nästen.

VID SIDAN AV ALLFARVÄGEN

Platsen ligger inte efter allfarvägen, besökaren måste åka ett antal kilometer på grusväg rakt in i mittlandsskogen. Men även om platsen kan verka isolerad är utbudet av kultur stort, alltifrån kända artister till biblioteket med internationell litteratur och utställningar, i sommar med konst av Kristina Hjelte. Många hittar fram. Gunnar Aldestam berättar att han under förra sommarens åtta veckor hade omkring 4 000 gäster. Och även om flera av utrymmena är små och intima ger den gamla ladan plats åt hundratalet personer som kommer för att lyssna till Ola Magnell, Brita Borg, Wille Crafoord, Björn J:son Lind och andra.

– Det är särskilt roligt att artister som en gång har varit här gärna kommer tillbaka, säger Gunnar Aldestam.

– De trivs, det är en intim och lugn miljö och de som hittar hit för att lyssna är genuint intresserade av de artister och den musik och konst vi har.

SKRÖNOR I MÄNGD

Annons

Tillbaka till bokförlaget med namnet Bildningsförlaget. De dryga 40-talet titlarna av kända och okända författare, poesi och prosa, fack- och skönlitteratur har sålt i närmare 300 000 exemplar. Den senaste boken handlar om Kackelstugans egen historia, skrönor om gården och omgivningen berättade av människor med historia. Boken innehåller också moderna skrönor och tyckerier som har formulerats av gäster.

Det har hänt mycket på Kackelstugan de senaste femton åren och utvecklingen fortsätter. Nytt för i år är kaffebaren i Tyckeriet och Hundbaren i trädgården. Där hittar människans bäste vän både vatten och godis.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons