Annons
Nyheter

Justitieministern invigde tingsrätt och träffade poliser

Nyheter • Publicerad 24 mars 2006

KALMAR

I torsdags invigde Thomas Bodström det om- och tillbyggda tingshuset i Kalmar. Därefter avlade justitieministern ett besök på polishuset, där han träffade en handfull unga poliser.

Annons

Många var de som inte gillade beslutet att slå samman tingsrätterna i Oskarshamn, Västervik och Kalmar. Men den debatten är historia nu när rättsväsendets främste ställföreträdare har invigt de nya lokalerna.

NÖJDA MED LOKALER

– Det har förekommit mycket debatt runt sammanslagningarna, inte bara här utan även i andra delar av landet. Men vi anser att det finns flera positiva fördelar med detta, inte bara ekonomiska, sade justitieminister Thomas Bodström i sitt invigningstal.

En av dem är onekligen att domstolens personal i Kalmar numera fått betydligt bättre arbetsmiljö i fräscha och ändamålsenliga lokaler, vilket lagmännen Lars Annerén, tingsrätten, och Göran Petersson, länsrätten, nöjt kunde konstatera.

Däremot har sammanslagningen samtidigt lett till att de norra länsdelarna nu fått längre till domstolen.

– Varje människa kallas i genomsnitt till domstolen en enda gång under sitt liv, då är några få mil ingen stor sak, tyckte Bodström.

Justitieministern tog också tillfället i akt att meddela att regeringen lagt en proposition för att få en mer representativ nämndemannakår, som bättre skall spegla befolkningen vad gäller ålder och etnisk härkomst. Dessutom höjs arvodena med 500 kronor per dag.

POLISEN SKALL SYNAS

Innan Thomas Bodström lämnade Kalmar tog han även en sväng förbi polishuset i Kalmar, för att träffa de som skall se till att upprätthålla ordningen på gatorna.

En av dem som fick möjlighet att sätta sig ned och samtala med sin högste chef var ölänningen Marcus Tinnert, närpolis i Kalmar.

Annons

– Vi känner att vi behövs där ute. Delvis för att skapa trygghet, men också genom att vi kan avstyra bråk med vår blotta närvaro.

De församlade var ”gripande” överens.

– Det är där ute vi ska vara, då slipper vi en massa onödiga utredningar, sade Bodström.

Men uppenbarligen inbegriper inte ”där ute” Öland, för ingen av de unga poliserna är stationerade här på ön.

– De flesta vill tillhöra någon utryckningsenhet och det finns inte på Öland, förklarade Mats Berg.

Någon sådan enhet utlovade inte justitieministern, men väl effektivare verktyg i polisarbetet såsom utökade möjligheter att använda DNA och buggning (det senare dock endast för allvarligare brottslighet).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons