Annons
Nyheter

Jubilerande mäklare ser framåt

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

BORGHOLM

– Jag tycker det är lika roligt idag som när jag började.

Annons

Det säger Anders Törnqvist, som äger Ölandsmäklaren, ett företag som i år firar 35 år.

Anders började arbeta som fastighetsmäklare 1986, 24 år ung. Nu, 22 år senare, är det han och frun Marketta som driver familjeföretaget vidare. Företaget etablerades av Rune Palm 1973, då under namnet Mäklarfirman Palm AB. Då hade man kontoret i den vackra patriciervillan bredvid Borgholms kyrka. Platschef för företaget var Gunnar Syrén, som tillsammans med hustrun Siv förde fram företaget till en stor andel av fastighetsmarknaden på Öland.

Per-Olof Törnqvist, hemvändande ölänning som arbetat som distriktschef för Myresjöhus i Värnamo i över 20 år, tog över efter paret Syrén 1984, i samband med att de gick i pension. Två år senare anställdes P-O:s son Anders, då byggnadsingenjör på Skanska i Kalmar. Efter några år knöts både Mona och Marketta Törnqvist till familjeföretaget. Rune Palm löstes ut 1989 och namnet ändrades till Ölandsmäklaren AB, för att stärka anknytningen till Öland.

ÖVER 3 800 HUS

Under åren som gått har det blivit fler och fler anställda. Ylva Eneman, sekreterare och mäklarassistent, har hängt med sedan 1984. Elisabeth Palm, visningsombud på södra Öland, har funnits i företaget sedan 1994 och fastighetsmäklaren Sven Dalmin sedan 1998. I Borgholm finns också mäklarassistenten Ulf Häggström. För fyra år sedan anställdes fastighetsmäklaren Marcus Isaksson och han är sedan en dryg månad tillbaka ansvarig för företagets nystartade kontor på Ölands Köpstad i Färjestaden. I Färjestaden finns också den senast anställde på företaget, mäklarassistenten Alexander Midjich.

– Det är ett naturligt steg i en expanderande marknad med nybyggnation i såväl Färjestaden som Borgholm. Vi vill vara nära och snabbt tillgängliga. Vi har fått en jättebra respons sedan vi öppnade i Färjestaden och fått in en hel del hus på södra Öland, säger Anders Törnqvist.

Under åren som gått sedan 1973 har företaget förmedlat över 3 800 hus på Öland.

– 2007 var ett fantastiskt år, vårt mest framgångsrika. Då förmedlade över 200 objekt. I år började det lite lugnare, men nu är det full rulle, säger Anders Törnqvist, och ser fram emot flera visningar under slutet av maj och början av juni.

70 000 MIL PÅ ÖN

Själv har han under sina år som fastighetsmäklare sett det mesta av Öland.

Annons

– Jag åker 3 000 mil i jobbet om året, så det blir 70 000 mil på Öland under mina år som mäklare, säger Anders.

Även om själva jobbet kanske inte förändrats så mycket under åren som gått sedan Anders började i branschen, har en ny försäljningskanal blivit allt viktigare:

– Idag styrs marknaden mycket via Internet, naturligtvis i kombination med annonser i tidningar. Med Internet får blivande köpare en betydligt bättre bild av varje objekt, säger han.

Några andra förändringar gentemot när han började sin mäklarbana är att det numera ofta är många spekulanter på ett och samma objekt och att ofta blir budgivning.

– Det var inte så vanligt för tio år sedan.

Vilka hus är mest ”lättsålda”?

– Charmiga sommarställen, folk vill ha gammal charm. Då spelar det inte så stor roll var huset ligger. Men rent allmänt kan man säga att det är markanta skillnader i pris om det är havsutsikt eller ej. Mest populärt på senare år har varit västra kusten, från Äleklinta ända upp till Byxelkrok.

TYPISKA KÖPAREN

Vilka är det då som köper? Jo, när det gäller fritidshus handlar det främst om två grupper: de från Stockholm med omnejd och de från Småland, främst Vetlanda/Växjö/Nybro.

– Sen har det ökat lite grann på senare år med kalmariter som vill köpa hus i Borgholms kommun. Tidigare ville de bara ha fritidshus nära bron. På villasidan har vi sett att många köper huset i avsikt att flytta hit permanent.

Annons

Andelen tyskar och danskar som köper hus på Öland har minskat rejält.

– På 90-talet hade vi kanske 10-15 sådana försäljningar per år. Nu är det ett fåtal per år. Jag tror att tyskar och danskar tycker att det blivit lite för dyrt på Öland. De vill ha gamla hus med mycket mark och det får de billigare i Småland.

Vad önskar du dig av bostadsmarknaden framöver?

– Jag ser med tillförsikt framåt. Det sker en efterlängtad nyproduktion. Det vore önskvärt att det byggdes lite mer lägenheter som anpassas för äldre.

Det är på gång att mäklarlagstiftningen förändras och om den nya lagen går igenom ser Anders fram emot att erbjuda fler tjänster i framtiden. Det kan handla om sådant som att ha hantverkare knytna till företaget, hjälpa till med städning och flyttning samt finansiella tjänster.

Homestyling är populärt. Vad är viktigt att tänka på för säljare?

– Det ska se prydligt och snyggt ut. Det är alltid snyggt med en klippt gräsmatta. Sen ska man tänka på att inte ha så mycket saker framme.

Mäklaryrket innebär att många lördagar (största visningsdagen) är inbokade. Anders Törnqvist är alltid nåbar per telefon.

– Vi jobbar på helgen i stort sett året runt. Vi vill kunna serva våra kunder jämt. Har man valt det här jobbet måste man tycka det är roligt. Men det är ett fritt varierande arbete där man får träffa mycket folk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons