Annons
Nyheter

”Ju fler kockar, desto bättre...”

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2007

ÖLAND

Ju fler kockar, desto bättre soppa. Hotell och restaurangprogrammet på Ölands Gymnasium har medvind.

Annons

– Det känns bra och det går bra för skolans elever, säger rektor Christina Larsson.

Motigt i starten med lokalbekymmer, få sökande och extremt låga intagningspoäng – nej, den resa Christina Larsson varit med om har inte alltid gått i dur.

GÅR BRA

På det fjärde året är borgholmsbaserade Ölands Gymnasium däremot en framgång. Förra året hade 53 elever hotell- och restaurangprogrammet som första-val och när rektor Larsson står mitt i vimlet av gymnasiemässebesökare, där Ölands Gymnasium tagit plats på Jenny Nyström-skolan, ser hon ingen anledning till att intresset ska minska denna gång.

– Nej, nu är det medvind. Ölands Gymnasium lockar många och det går bra för våra elever. De elever som vill något och som är duktiga får jobb direkt efter skolan.

SMYGTITTAS?

Intresset för eleverna är till och med så stort att Christina misstänker att rekrytering sker innan avslutad skolgång.

– Jag har fått den känslan, att det smygtittas...

32 platser står lediga till läsåret 2008/09 och det som ska locka elever till studier är en kombination av hög kvalité och familjärt.

– Halltorp med sin höga kvalité lockar, de som är insatta vet vad Halltorp står för. Miljön gör också mycket och även att skolan är liten, det blir familjärt, säger rektor Larsson och kommer på ett skäl till.

Annons

– Praktiken på 16 veckor, den gör mycket. Halltorp och praktiken ger en verklighetsanknytning, det är på riktigt.

LÄRLINGAR

Ölands Gymnasium har mer än hotell- och restaurang i sikte.

– Jag hoppas att vi får lärlingsutbildningar till nästa år. Pengar från staten har utlovats och det som är intressant för oss är lite bygg, lite vvs, lite plåt, lite frisör.

Eventuella lärlingar ska ha halva utbildningstiden på arbetsplatserna. På Ölands Gymnasium finns även IV-programmet och ett samhällsprogram. Anhopningen gör att skolan har en smula växtvärk.

– Det kan bli lite trångt nästa höst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons