Annons
Nyheter

Jonna och Gunilla arbetar med och för sina medmänniskor

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

I veckan har Norra Ölands Pastorat fått en ny diakon Gunilla Sundström och en ny projektkomminister Jonna Hennig. Båda hälsas välkomna i samband med högmässan i Egby kyrka idag söndag.

– Vi arbetar med och finns här för församlingens medlemmar, säger Gunilla och Jonna.

Annons

Jonna Hennig prästvigdes sommaren 2007 och har sedan dess tjänstgjort i Domkyrkan i Kalmar, Dörby-Hossmo kyrkliga samfällighet och Sankta Birgitta församling i Kalmar.

– Jag kommer främst att arbeta med konfirmanderna i distriktet och sedvanliga prästuppgifter såsom gudstjänster, berättar Jonna.

En komminister är en person som innehar ordinarie prästtjänst, dock ej i chefposition, i en församling i Svenska kyrkan. Komministern är kyrkoherdens medhjälpare. Prästens eller komministerns huvudansvar är undervisning och gudstjänster.

En präst eller komminister har total tystnadsplikt. Får han eller hon veta något om någon i församlingen får det inte föras vidare. En diakon däremot har viss anmälningsplikt. Får diakonen veta att till exempel ett barn i församlingen far illa på något sätt, så ska diakonen anmäla detta och kan även bli kallad som vittne vid rättegång, vilket inte en präst eller komminister kan bli.

Gunilla Sundström arbetade i Högby pastorat 2002-2007. Under ett år nu har Gunilla arbetat i Halmstad, men hon längtade så tillbaka till Öland och blev väldigt glad när hon fick veta att hon skulle få jobbet som diakon här i Norra Ölands Pastorat.

– En stor del av mitt arbete innebär att upprättahålla kontakten med församlingens medlemmar.

En diakon har ett mycket socialt arbete inom kyrkan. Diakonen gör hembesök och har stödjande samtal samt är behjälplig vid gudstjänster, förbön och nattvard. De kan även leda olika grupper såsom samtalsgrupper, bibelstudiegrupper eller sorgegrupper.

Både Jonna och Gunilla ska nu arbeta över hela Norra Ölands Pastorat, men de har sina kontor i Köpings församlings lokaler.

Jonna arbetade tidigare som ingenjör och många undrar om hon inte känner tvivel inför att arbeta som präst med den bakgrunden:

– Tvärtom, jag känner att ju mer jag har lärt mig inom vetenskapen, desto mer har jag blivit stärkt i min tro att Gud finns.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons