Annons
Nyheter

JAQT för kvinnor på jaktstigen

Nyheter • Publicerad 18 september 2007

ALGUTSRUM

I helgen samlades ett 20-tal damer i Rydberggården i Algutsrum för att start ett kvinnligt jaktnätverk i Kalmar län. JAQT – Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden – heter nätverket som finns runt om i landet, men som hittills saknats i länet.

Annons

Bakom initiativet står Eva-Britt Tågsjö, jägare från Föra som själv tog jägarexamen på dåvarande jägarskolan på Skäftekärr 1993. 45 kvinnliga jägare har anmält sitt intresse och drygt 20 fanns med på denna allra första sammankomst (elva av dem från Öland). Under träffen har deltagarna fått föra fram önskemål om framtida aktiviteter, till exempel skyttedagar, föreläsningar och hundträning och hållit grupparbeten. En av dem som var med på mötet var Lilian Hult från Kronobergs JAQT-avdelning.

– Vi startade nätverket 1996 och var först i landet. Från början fanns det ett visst motstånd bland ”gubbarna”, men nu hörs det inga negativa röster. Men visst, många kvinnor skulle vilja ha egna dagar för skytteträning för att slippa männens kritiska blickar. Idag är var fjärde ny jägare en kvinna och det finns nu omkring 11 000 kvinnliga jägare i landet, berättar Lilian Hult.

”NU SKA DET BLI MER JAKT”

Marie Larsson från Löttorp har jagat i 15 år och har egna jaktmarker på släktgården. Mest handlar det om rådjur men även lite hare, berättar Marie, som är biolog och anställd vid länsstyrelsen i Kalmar.

– I år har jag varit föreståndare för Trollskogens Naturrum, en tillfällig tjänst som jag hoppas ska fortsätta. Eftersom jag har pluggat på olika håll de senaste åren har det inte blivit så mycket jakt, men nu ska det bli oftare, säger Marie som i höst kommer att vara med i ett jaktlag i Byxelkrok som arrenderar älgjakt av Sveaskog.

Marie har för övrigt flera strängar på sin lyra; hennes kunskaper om öl och vin passar ju bra när det nedlagda viltet hamnar i grytan.

– När jag pluggade i Uppsala jobbade jag en tid på Slottskällans bryggeri och under somrarna har min arbetsplats varit Morells i Löttorp. Framöver tänker jag hålla öl- och vinprovningar, och även av ost och choklad, säger Marie som alltså tillhör det fåtal som kunnat återvända till Öland och få ett jobb efter avslutad utbildning.

Och som nu kan ägna mera tid i jaktmarkerna.

ROLF NILSSON

Fotnot:Jaktnätverken sker i Svenska Jägareförbundets regi och i samarbete med Studiefrämjandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons