Nyheter

Japanska Akiko samlar in pengar

Nyheter • Publicerad 16 mars 2011

VICKLEBY

Akiko Honda är en av Capellagårdens japanska elever. I tisdags startade hon en pengainsamling till förmån för de drabbade i hennes hemland.

– Jag vill göra någonting, men känner att jag är alldeles för långt borta. Och jag kan inte donera mycket pengar själv, eftersom jag studerar. Därför tänkte jag att om alla skolans elever ger litegrann så blir det ändå något att skänka till Japan, säger Akiko Honda, som läser andra och sista året på Capellagårdens keramikutbildning.

VANA VID SKALV

Hon vill att pengarna ska komma till Japan så fort som möjligt och tänker därför låta insamlingen pågå fram till fredag.

– Sedan sätter jag in pengarna på en fond. Kanske Yahoo Japan fund, som är väldigt stor. Men vi har också Röda Korset och andra fonder, det är svårt att bestämma.

Akiko Honda kommer från Ishikawa-provinsen, väster om Tokyo. När hon först fick höra talas om fredagens jordskalv trodde hon att det inte var så farligt.

– Vi är vana vid jordbävningar, men sedan pratade jag med andra japaner här på skolan och det visade sig att vi aldrig har haft ett så kraftigt skalv.

Hennes släktingar och vänner har klarat sig helt oskadda.

– Där de bor skakade det bara litegrann.

Men hon var själv med om ett kraftigt jordskalv för femton år sedan och vet vilken rädsla det framkallar.

– Det är väldigt skrämmande och jag tycker så synd om personerna som bor på östra sidan, där det även varit en tsunami. Vi har aldrig haft en så stor tsunami.

STÄNDIG ORO

Varje dag håller hon koll på nyheterna för att följa händelseutvecklingen.

– Jag kan koncentrera mig på något annat och då glömmer jag bort det för en liten stund. Men jag är hela tiden orolig för vad som händer.

De signaler hon får från hemlandet talar för att de allra flesta japaner nu är mer rädda för nukleärt nedfall än för fortsatta jordskalv.

– I Japan har vi inte varit utsatta för onaturligt höga doser av radioaktiv strålning sedan andra världskriget, så man vet inte hur det påverkar människor.

Men hennes vänner är inte oroliga för att drabbas allvarligt av något nedfall:

– Däremot kommer de att vara rädda för att äta till exempel grönsaker från den östra delen av landet.

Akiko Honda slutar på Capellagården till sommaren. Då kommer hon tillfälligt att återvända till Japan, men sedan har hon bestämt sig för att flytta till Kalmar-regionen:

– Jag vill leva i Sverige. Här finns inte jordbävningar eller tyfoner, även om det inte är hela anledningen till att jag vill bo här. Jag tycker att det är ett fridfullt och fint land.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.