Jakt på säl? Nej, ja, nja...
ÖSTERSJÖN
Ska Kalmar läns sälskyddsområden upphävas? Nej, säger Naturskyddsförbundet. Ja, säger Sveriges Fiskares Riksförbund. Nja, säger Fiskeriverket.
Miljöenheten vid länsstyrelsen i Kalmar lär inte få det lätt att jämka samman alla åsikter om sälskyddsområdenas vara eller icke vara i länet. Kalmar läns fiskarförbund var de som först väckte frågan genom en begäran hos länsstyrelsen att upphävda länets skyddsområden och tillåta skyddsjakt på säl. I ett remissvar ger Sveriges Fiskares Riksförbund sitt stöd.
OLIKA VILJOR
Nu rådande förvaltning riskerar att leda till stora obalanser i ekosystemet med framförallt negativa effekter på fiskebestånden, anser förbundsordföranden Henrik Svenberg.
Sveriges Fiskares Riksförbund anser vidare att sälskadeanslaget bör ökas för att minska effekterna av den stora sälstammens verkningar.
Naturskyddsförbundet i Kalmar län vill emellertid se ett fortsatt skydd för säl längs Östersjökusten.
Sälen har ännu inte de långsiktigt livskraftiga bestånd som anges i de nationella miljömålen. Att i detta läge ta bort befintliga skyddsområden är helt felaktigt, tycker Kjell F Olsson.
KOMPROMISS
Fiskeriverket intar en mer neutral hållning.
Att det är motsägelsefullt att skydda en art samtidigt som den är ett uppenbart problem för näringen och dessutom har haft en långvarig stark tillväxt är uppenbart, säger Fiskeriverkets Håkan Westerberg.
Från Fiskeriverkets sida föreslår man en kompromiss. På lokaler med gråsäl räcker det med skydd från 1 januari till 15 april och för de områden där knubbsäl finns bör sälskyddet vara kvar, men tillträdesförbudet kan minskas till mellan 15 maj och 1 augusti, vilket väl täcker den tid som kutning och digivning ger, anser Fiskeriverket.
Fiskeriverket förespråkar också skyddsjakt på gråsäl under icke förbudstid.