Nyheter

”Jag tror vi hamnar där”

Nyheter • Publicerad 7 september 2012

ÖLAND

Kalmars ledande politiker, kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), är övertygad om att Öland och delar av fastlandet kommer att bilda en storkommun. Men inte förrän till mandatperioden 2018.

En politiker som officiellt legat ganska lågt i frågan om storkommun – initiativet kom, som framgått ovan, från Öland och Nybro – är Kalmarhövdingen Johan Persson (S). Men han har ändå agerat i kulisserna, inte minst för att driva igenom den Sundströmska utredningen. Nu väntar han med stort intresse in rapporten. Och precis som Björn Sundström påpekar han:

– Läget för kommunerna kommer att bli besvärligt framöver.

Vad säger han då på den direkta frågan om vi så småningom kommer att landa i en slags Kalmarsunds kommun?

– Jag tror att vi hamnar där.

Långt innan tätare samverkan mellan Öland och fastlandet ens var en förflugen tanke, talades det mycket om den nya regionsindelningen. Mycket politiskt krut lades på att tjafsa om Kalmar län skulle gå upp i en storregion med Skåne som motor eller söka sig andra vägar.

Är regionsfrågan stendöd nu?

– Nej, inte alls, försäkrar Johan Persson.

– Mats Sjöstrands utredning ska presenteras i november. Och han kommer att säga att från och med 2018 går Sverige mot en ny regionsindelning.

– Han kommer att vara tydlig på den punkten.

ANDRA TAR EFTER

Men planerna på landets nya regionsindelning, som ur ett småkommunalt perspektiv verkar jättelika, är en sak för sig. Ur en mer ”närdemokratisk” synvinkel kan man ju fundera över vilket tidsperspektiv Kalmars ledande politiker har på frågan om en eventuell storkommun i våra trakter.

– Det blir nog inte aktuellt inför valet 2014. Men nästa mandatperiod…

– Vi var för övrigt först i landet med att ta in expert för att utreda frågan. Och jag vet att andra kommuner är mycket intresserade och vill ta efter vårt exempel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.