Nyheter

”Jag ska röra om i grytan”

Nyheter • Publicerad 20 september 2006

MÖRBYLÅNGA

Det känns bra att ha fått mandat av över 200 väljare i Mörbylånga kommun, tycker sverigedemokraten Rolf Jönsson. Nu lovar han att röra om i grytan.

– Jag vet inte riktigt varför folk röstade på mig. Det kanske är för att jag vågar stå för vad jag säger, även om jag skulle åka på en snyting.

Rolf Jönsson tror att Sverigedemokraterna lockade både äldre och yngre väljare. Han förde inte någon direkt valkampanj men talade med flera som, i likhet med partiet, tyckte att man måste göra någonting åt invandringen.

– Vi kan inte ta in hur många som helst, när det inte ens finns jobb till dem som redan bor i Sverige.

Det är väl framför allt icke politiskt korrekta åsikter som dessa, som gör att Sverigedemokraterna inte direkt mottagits med öppen famn av de etablerade partierna i kommunfullmäktige.

– De vill inte se mig där, men det är ett demokratiskt val och då måste de acceptera att det fungerar så här.

Trots framgången i valet har han inte direkt blivit överöst med gratulationer.

– Den enda som sagt grattis till mig är en folkpartist, men det kändes ju trevligt.

STÖDJER INGVARSSON

Annars tror inte Rolf att han har så värst många vänner inom politiken, förutom en moderat han brukar prata med ibland. Moderaterna är också det parti som, vid sidan av Sverigedemokraterna, ligger honom närmast om hjärtat och som han kan tänka sig att samarbeta med. Han säger sig även vara öppen för ett samarbete med Miljöpartiet (vilket i princip är det enda parti, tillsammans med Moderaterna, som inte helt tagit avstånd från Rolf Jönsson).

Ett parti han däremot inte vill ha något som helst samarbete med i fullmäktige är Vänsterpartiet, som var de första att beklaga att ”ett så främlingsfientligt parti” som Sverigedemokraterna lyckades knipa ett mandat.

– Nej, kommunisterna (Vänsterpartiet) är lika extrema som nationalsocialisterna (Nationalsocialistisk front). De vill jag inteha något att göra med.

Vem vill du se som kommunalråd?

– Definitivt Kent Ingvarsson (m). Absolut. Han verkar sympatisk.

Centern har definitivt gjort sitt, tycker Rolf, som anser att det inte har hänt någonting under Saga Sigvardssons ledning.

– Allt sker bara i Färjestaden. Här i Mörbylånga händer absolut ingenting, trots att det är vi som är centralorten.

Han har redan sitt anteckningsblock fullt med saker som han vill skall genomföras, bland annat en upprustning av hamnen och hamnområdet, bostäder till ungdomarna, utbyggnad av äldreomsorgen och stöd till företagarna – inte minst besöksnäringen.

– Politikerna har ännu inte förstått att det är den viktigaste näringen på Öland. De tror fortfarande att det är jordbruket.

MEDBORGARGARDEN

Dessutom vill han, i likhet med alla andra, se fler poliser. Han är dock beredd att gå längre än de flesta politiker.

– Tillför inte myndigheten några fler poliser, får vi väl ordna egna medborgargarden.

Hur hans förslag skall realiseras i praktiken är inte genomtänkt i detalj, medger han.

– Först ska jag ta reda på hur det fungerar inom politiken.

Men en riktigt konkret punkt på hans agenda är en offentlig toalett, som folk kan hitta till när det tränger på. Gärna mitt på torget i Mörbylånga. Ännu har han dock inte börjat fila på någon motion.

– Jag måste hitta någon som skriver motionerna åt mig. De vill väl ha dem på kanslisvenska kan jag tro.

Rolf har röstat på Moderaterna de senaste 20 åren, men inte tidigare engagerat sig politiskt.

Vad fick dig att kandidera nu?

– Det tog hus i helsike när jag fick veta vilken låg pension min fru skall få. Det finns inte ord för det. Hon kom till Sverige (från Polen, reds anm) för 28 år sedan och har arbetat hela tiden, så när som på ett år. De som kommer hit nu får betydligt mera. Dessutom får de ju en massa bidrag också.

Varför Sverigedemokraterna?

– Jag satt och sökte information på Internet och kom in på deras hemsida. Deras åsikter verkade OK, så jag tog kontakt med dem för att få veta mera. Sedan ringde de och undrade om jag villa ställa upp för dem i kommunvalet.

Vad är ditt mål som politiker?

– Att röra om i grytan – och jag tänker inte tappa sleven, försäkrar Rolf Jönsson, som påpekar att han inte tänker smyga in genom bakdörren, utan att det snarare kommer att ske med buller och bång.

Med tanke på hans tid som kontroversiell krögare på Kajutan, vilken mest lät sig omtalas för de årligen återkommande striptease-kvällarna, undrar man onekligen vad han har tänkt sig för entré.

– Kanske någon avgående politiker vill ställa upp, skrattar Rolf, men avslöjar inte vem

han har i åtanke.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.