Nyheter

Ja till skolinvesteringar på 25 miljoner

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012

MÖRBYLÅNGA

Fullmäktige i Mörbylånga sade, under viss vånda, ja till att ny- och ombyggnation av Glömminge och Gårdby skolor. Investering beräknas till 25 miljoner kronor och är ett, som det brukar heta i sådana här sammanhang, ett absolut maxtak…

Första fullmäktige efter sommarlovet mjukstartade med en slags förskoleföreläsning om världsarvets och dess betydelse. Men Linnea Danielsson och Inga Lena Herrmann som är något slags ambassadörer för denna sydöländska företeelse – bägge har varit på info-turne till både Tallinn och Izmir (Turkiet) – fick varma applåder.

Det enda riktigt kontroversiella ärendet på dagordningen denna afton blev något som i dagordningen beskrevs som ”förändringar av skollokaler vid Gårdby och Glömminge”.

Den numera smått legendariska ’tillfälliga skolberedningen’ under Günter Ruchatz (M) ledning har tidigare gjort något som bedöms som föredömligt arbete vad det gäller kommunens lokalsituation på skolplanet.

Till slut landade allt förarbete hos barn-och ungdomsutskottet som nu presenterade ett förslag till beslut vad gäller Glömminge och Gårdby.

INMÅLAD I HÖRNET

Först upp i talarstolen blev en ledamot, Nina Åkesson Nylander (KD) som kände sig ”djupt obekväm” med att vara med och besluta om en investering på 25 miljoner för upprustning av de bägge skolorna.

– Finns det inget bättre alternativ, undrade hon och tillade:

– Vi måste förstås besluta om det här. Tiden har runnit ifrån oss, men jag känner mig inmålad i ett hörn.

Men beslut var precis vad hon inte ville vara med om.

– Jag tänker inte delta i beslutet, meddelade hon.

INGA FLER BEREDNINGAR

Günther Ruchatz verkade känna en viss medkänsla med Åkesson Nylanders beslutsångest.

– Att vi står där vi står är vårt fel, medgav han utan vidare spisning.

– Tjänstemännen fick ingen politisk styrning. Jag är inte nöjd.

Bakgrunden till all denna frustration är att beslutande politiker gärna hade sett fler alternativ till ny- och ombyggnation av skolorna. Dessutom ville man också se hållbara kalkyler för byggnationen. Något som tjänstemännen uppenbarligen inte serverat.

Günter Ruchatz gav dock inte tappt som Nina Åkesson Nylander, utan påpekade frankt att:

– Nu kan vi ta besltut om rimligt tak för investeringen. Men sedan kräver jag att barn- och ungdomsutskottet har koll på upphandlingen och framtida skolutbyggnader.

– Tillsätt inga fler ”tillfälliga beredningar”. Ta kontrollen i barn- och ungdomsutskottet, dundrade han från talarstolen så att fullmäktige nära nog hukade i bänkarna.

NEKAD

Att fullmäktige skulle säga ja till investeringen även om vissa kände sig obekväma med att ta beslutet, var tämligen självklart.

Och beslutet togs också, trots viss vånda. Men de folkvalda tog beslutet med ett tillägg som presenterades av Monika Bergman (FP):

– Jag yrkar på att en konsekvens- och funktionsanalys ska tas fram tillsammans med berörd personal när ritningarna är klara.

Och det hade, som sagt, fullmäktige inget emot.

Nina Åkesson Nylander som vill ha med en så kallad protokollsanteckning blev dock bryskt nekad detta.

– Det går inte, förklarade fullmäktiges ordförande Göran Backrot (C), du har ju redan sagt att du inte vill vara med och fatta något beslut.

Konkret innebär beslutet att Gårdby skola får en utökad och ny förskolebyggnad på 450 kvadratmeter samt nya lokaler för slöjd. Skolan i Glömminge får ett nytt kök samt att det gamla köket och matsalen byggs om till lektionssalar. Alt detta ska stå färdigt lagom till skolstarten 2013.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.