Nyheter

Ja till folkomröstning om en kommun

Nyheter • Publicerad 29 april 2008

Från ja till nej till ja - Borgholm säger återigen ja till folkomröstning i kommunfrågan 2009. Därmed avgörs ”Öland en kommun” av folket i juni nästa år.

– Det finns ingen anledningen att skjuta fram folkomröstningen än längre, det är definitivt ingen valfråga för 2010, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

En kovändning av mått stod Borgholms folkvalda för när ”Öland en kommun” – frågan fanns på fullmäktiges ärendelista. Det som i kommunstyrelsen var nej till folkomröstning nästa år förvandlades efter debatt till ja och miljöpartiets Maria Lindmark var den som bröt isen.

– Efter Maria Lindmarks yrkande om folkomröstning 2009 uppstod diskussion i bänkarna och när kommunchefen Lars Frick sedan utlovade att utredningen om en kommun ska vara klar till årsskiftet svängde opinionen, redogör moderaternas Eddie Forsman, på Kina-resa när folkomröstningen passerade kommunstyrelsen.

– Där det röstades lite konstigt. Men nu gäller folkomröstning i samband med EU-valet 2009, sedan är nästa fråga - om folket säger ja - när sammanslagningen ska genomföras. Fast det kanske blir som i högertrafik-frågan, skämtar (?) Eddie Forsman, ivrig anhängare till sammanslagning.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, inte fullt lika stor anhängare till en ö-kommun, varnade i debatten för att Borgholms och Mörbylångas fullmäktigeförsamlingar under en och samma kväll var på väg att fatta olika beslut i en gemensam fråga och vädjade så smått om ändrad färdriktning.

– Med hänsyn till kommunstyrelsen vill jag inte yrka att vi säger ja till folkomröstning 2009, men om någon annan gör det...

En vädjan Maria Lindmark hörsammade och dagen efter fullmäktiges ja, med röstsiffrorna 25 - 15, är kommunalrådet nöjd med beslutet.

– Mörbylånga och Borgholm har många samverkansprojekt ihop och någon gång ska vi kunna fatta beslut i samma ordning och nu gjorde vi det.

– Det finns ingen anledningen att skjuta fram folkomröstningen än längre, det är definitivt ingen valfråga för 2010.

Tidsargumentet, att det är för kort tid mellan utredningsresultat och omröstning, håller inte anser kommunalrådet.

– Vi pratar ett halvår, det är gott om tid.

Mörbylånga fullmäktige sa samtidigt ja till utredning och folkomröstning 2009 under förutsättning att Borgholms fullmäktige gjorde likadant - vilket de alltså gjorde.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.