Nyheter

Ja eller nej - ovisst om fiskfabriken

Nyheter • Publicerad 12 april 2006

BORGHOLM

Yrkesfiskarna har tackat nej till att köpa fiskfabriken i Kårehamn.– Har vi? Jag har i alla fall inte sagt nej tack, tvärtom försöker vi formera oss med möte den 26:e för beslut, tillbakavisar fiskarbasen Tore Johnsson, förvånad över uppgifterna från stadshuset i Borgholm.

Uppgifterna är motstridiga. I protokollet från kommunstyrelsens arbetsutskott den 29 mars sägs att:

”Yrkesfiskarna på Öland har avböjt erbjudande att köpa fiskfiléfabriken i Kårehamn.”

Denna information är i sig väntad, under yrkesfiskarnas årsmöte på Halltorp i mars månad visades litet, eller mer rätt, obefintligt intresse för att ta över ostkustens enda fiskförädlingsfabrik.

Riktigheten i protokollets paragraf 160 bekräftas av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Den information vi har är att de sagt nej, kanske på grund av dåliga erfarenheter. Vad som händer nu med fabriken vet jag inte, den är till salu.

djupt oroade

Kommunledningen är, berättar kommunalrådet, mycket bekymrad över yrkesfiskets framtid på Öland.

– En hel yrkeskår får mattan undandragen, många mår dåligt. De kan inte betala skulden på båten, de kan inte sälja – vi är djupt oroade.

Samtidigt kritiserar hon regeringens fiskepolitik.

– Fiskeuttaget i Östersjön blir inte mindre av för att regeringen stänger dörren för det kustnära fisket. Om våra yrkesfiskare slutar tar något annat land över deras kvot.

I ett gemensamt projekt ska de båda ö-kommunerna och länsstyrelsen ”inventera” drabbade och berörda yrkesfiskare i syfte att underlätta och hjälpa.

– Hur kan vi få fiskare att ”övervintra”, om alla slutar går kompetensen förlorad. Hur kan vi underlätta omställningen för andra, sådana frågor är centrala i projektet.

stämmer inte

Fiskarbasen Tore Johnsson bekräftar yrkesfiskets kris, men är oförstående till uppgiften om fiskarnas nej till fabriken i Kårehamn.

– Det var djärvt gjort att gå ut så, speciellt nu när jag äntligen börjar känna viss optimism i frågan. Jag vet inte varifrån det kommer, det stämmer i alla fall inte. Undrar vem de pratat med?

På yrkesfiskarnas uppdrag leder Tore Johnsson arbetet för eventuellt övertagande av fabriken.

– Jag leder en grupp som undersöker möjligheter och former och arbetet pågår fortfarande. Vi har bland annat diskuterat med kommunledningen i Borgholm och Wall, fabrikens ägare.

Den 26 april avgörs (troligen) frågan.

– Möte på Strand Hotell där vårt arbete ska redovisas – sedan är det upp till fiskarna.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.