Nyheter

IT-teknik räddar KLS kvar i Kalmar?

Nyheter • Publicerad 9 februari 2006

Det råder stor oro och ovisshet bland lantbrukarna på Öland kring vad som ska hända med KLS i Kalmar. Det stod klart efter tisdagskvällens informationsmöte i Stenåsa Bygdegård vilket arrangerats av LRF-avdelningar i Mörbylånga kommun.

Ett 90-tal lantbrukare från Mörbylånga kommun hade mött upp och KLS styrelseordförande Mats Olsson och vd Thomas Gustavsson informerade medlemmarna om läget i förhandlingarna med Swedish Meats och hur långt planerna på alternativa verksamheter har kommit.

Mats Olsson och Thomas Gustavsson var förtegna om innehållet i de två förslag som just nu är under förhandling, men så mycket kom fram som att ett av förslagen är att gå ihop med en annan samarbetspartner. Det andra förslaget bygger på att om KLS ska kunna bli kvar som en egen enhet för slakt och styckning behövs en investering som skulle kosta ca 60 miljoner kronor.

– Det innebär att vi skulle satsa på en ny styckningslinje i Kalmar där vi behöver bygga om lokalerna med kyla och nya styckningsbord med IT-styrteknik. Tekniken, som KLS ledning studerat på Island i produktion, finns även i Norge och Frankrike och skulle bli den första anläggningen i Sverige. På mötet pejlade ledningen intresset från medlemmarna att stötta ett sådant projekt ekonomiskt och fick ett försiktigt positivt gensvar.

Men osäkerheten är stor om framtiden säger flera av bönderna som Ölandsbladet talat med, det är svårt att veta vad man ska säga, det finns ännu inga riktiga besked att ta ställning till. På Öland har vi ett stort underlag med såväl mjölk- som nötköttsproducenter. Här produceras kött tillräckligt för en regional marknad så underlag finns för ett lokalt slakteri av flera orsaker, inte minst med tanke på Swedish Meat-alternativet med långa transporter av djuren.

Swedish Meat lämnar garantier inför en eventuell fusion att djurtransporterna till slakterierna i Linköping respektive Kristianstad, de kommande 10 åren inte ska bli dyrare än idag, trots att avstånden blir 20-25 mil längre från Kalmar.

Styrelse och ledning för KLS har för avsikt att lägga fram ett förslag i slutet på februari vilket medlemmarna sedan ska ta ställning till på den årligen återkommande stämman i slutet på mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.