Nyheter

Israelisk mångmiljonsatsning: Bostadsbyggande Norra viken

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008

MÖRBYLÅNGA

Ett konsortium, som leds av en israelisk affärsman, är bara en signatur ifrån att teckna avtal med Mörbylånga kommun rörande bostadsprojekt i den så kallade Norra viken på orten.

Det är inte enbart den nyss ”frisläppta” hamnen i sig som är intressant för entreprenörer i byggbranschen som tittar på orten Mörbylånga. Än mer intressant är kanske området som kallas för Norra viken – området strax norr om hamnen. För några år sedan kämpade en intresseförening hårt för ett golfbanebyggande i området. Men det projektet stupade på att markägare inte ville sälja delar av sina fastigheter där den tänkta golfbanan skulle placeras.

Men närområdet kring Norra viken, som ligger under kommunal kontroll, har oftast framförts som ett mycket lämpligt område för exklusivt och attraktivt småhusbyggande. Läget kloss intill Kalmarsund kan knappast bli bättre. Enligt vad Ölandsbladet erfar, har kommunala företrädare – arbetsutskottet och kommunchefen – under ett halvårs tid fört förhandlingar med ett konsortium, som leds av en israelisk affärsman.

FEL UPPGIFTER I RADIO

Syftet med förhandlingarna har också varit att exploatera mark i det aktuella området för bostadsbyggande. Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) vill först inte säga någonting mer än att:

– Uppgifter som cirkulerar om att det skulle röra sig om ett köpcentrum i Färjestaden (enligt Radio Kalmar, reds anm) är fel.

Det enda han vill säga är att kommunen ska ha en presskonferens om projektet om två veckor – den 14:e oktober, och att:

– Det inte blir några kommunala utlägg mer än kostnader för normal infrastruktur.

Tittar man på företaget Scan Parks hemsida (www.scanparks.se) kan man för övrigt utläsa en lite nyhetsnotis i sammanhanget: ”Viktigt våren 2008: I Mörbylånga definieras de 55 tomterna...”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.