Annons
Nyheter

”Inte tillräckligt med pengar”

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007

BORGHOLM

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson tar allvarligt på revisorernas kritik (se gårdagens ÖB-webb), men ser samtidigt brister i granskningen.

Annons

– Alternativet hade varit att klara balanskravet – och ha ett betydligt sämre fastighetsskick än det vi har idag.

Det konto Öhrlings granskat är ”kommunens investeringsprojekt 1010 ” där Borgholm Energi fakturerade kommunen cirka fem miljoner kronor under 2005. Kommunen bokförde hela summan som investering, trots att merparten – 4 705 000 kronor – handlade om underhåll. 2006 fakturerades 4 337 000 kronor, återigen bokfördes allt som investering.

”565 000 kronor bedöms utgöra investering och resterande 3 722 000 kronor underhåll, påpekar Öhrlings i granskningen.”

– Vad som är underhåll och vad som är investering är inte så enkelt. Byter du från vanligt fönsterglas till energiglas – är det då investering eller underhåll? undrar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson utan att besvara sin egen fråga.

”OERHÖRT ALLVARLIGT”

Inte helt oväntat är kommunledningen delvis kritisk till rapporten.

– Rapporten som sådan är oerhört allvarlig, men den borde ha kommunicerats innan den gick i tryck. Revisorerna har inte kommunicerat med vare sig Lars (Frick, kommunchef) eller Evert (Kvarneke, ekonomichef) och det är märkligt. Dessutom borde de ha kontrollerat fler konton än endast ett.

Rapporten slutsatser är ändå ingen total överraskning för kommunledningen.

– Nej, vi vet att vi haft för lite pengar till fastighetsunderhåll. Men den bild kommunens tjänstemän gett oss har aldrig varit lika dramatisk som den rapporten ger.

Har bokföringen medvetet varit ”fel” för att få bättre bokslut?

Annons

– Definitivt inte.

Hur ser du på att kommunen egentligen inte klarade balanskravet under 2003 och 2005?

– Alternativet hade varit att klara balanskravet - och ha ett betydligt sämre fastighetsskick än det vi har idag.

Ekonomichefen Evert Kvarneke ser heller inget politiskt beslut bakom den felaktiga bokföringen.

– Nej, inte mer än att fullmäktige godkänner budgeten, säger ekonomichefen och anser att förfarandet är gammal vana, om än under förändring.

– 1010-kontot har minskat under flera år i rad och till 2008 skjuter vi på ytterligare 500 000 kronor till underhåll i driftbudgeten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons