Annons
Nyheter

”Inte rent mjöl i påsen”

Nyheter • Publicerad 1 december 2006

BORGHOLM/ÖREBRO

Bengt Reinius är mannen som köpte upp Sörens Bröd, inklusive dess moderbolag Sörens Fastigheter i Borgholm, och nu gör en nätt vinst genom att sälja ut allt bit för bit. Ölandsbladet har granskat hans förflutna och kan konstatera att han bland annat dömts till ett tvåårigt fängelsestraff.

Annons

Sörens-affären har omgärdats av otaliga märkliga turer, vilka Ölandsbladet redogjort för i en serie artiklar, och har av vissa närmast liknats vid en företagsplundring. Personer med insyn i branschen kan berätta om en mängd oegentligheter. ”Bengt Reinius har inte rent mjöl i påsen”, hävdas det.

Skulle de uppgifterna stämma är det i så fall inget nytt sätt att göra affärer på för Bengt Reinius. Så sent som för drygt tre år sedan var han inblandad i ”svartboende” i form av olaglig uthyrning i en kontorsbyggnad på Holmens industriområde i Örebro, vilket uppdagades vid en brand i en verkstad strax intill.

– Reglerna vad gäller brandsäkerhet är helt andra i bostadslokaler än för kontorslokaler. Om lägenheter upplåts utan att de kraven tillgodoses är det mycket allvarligt. Det sätter människors säkerhet på spel, ansåg brandingenjören Anna Henningsson när hon intervjuades av Nerikes Allehanda april 2003.

Bengt Reinius själv hävdade att han inte insett allvaret.

– Det här (branden) har varit en väckarklocka. Jag måste bara få tid att vakna, sade han till tidningens reporter.

INTE KREDITVÄRDIG

Men gräver man djupare i Bengt Harald Reinius bakgrund finns mer att hämta. En kreditkontroll på denne örebroare ger vid handen att han totalt saknar kreditvärdighet. ”Kredit avrådes”, varnas det, vilket dock kan förklaras med att han uppvisar en taxerad förvärvsinkomst på endast 47 100 kronor och en förmögenhet på 0 kronor åren 2003 och 2004.

Ett av hans bolag, Front Line Fastighetsservice AB, uppvisar dock ett aktiekapital på en miljon. Men inte heller bolaget är utan anmärkningar. Bara i år finns en ansökan om betalningsföreläggande på 116 150 kronor och en skatteskuld på 40 243 kronor, den senare dock reglerad.

Augusti 1985 registrerade Bengt Reinius firman Front Line Reklam. Efter ansökan från kronofogdemyndigheten i Örebro försattes dock Reinius i konkurs kort därefter. I samband med konkursen framfördes misstankar angående bedrägliga förfaranden mot leverantörer, genom att han använt sig av en rad olika och ofta närbesläktade firmor ”till synes i avsikt att vilseleda leverantörer och därigenom lura dem på betalning”, enligt en dom 1988 (se nedan).

Det var inte första gången han agerat på liknande sätt. Reinius karriär kantas av flera konkurser, vissa med rättsligt efterspel. Som med hans bolag Nord Center, 1983, då han fortsatte att göra affärer fullt medveten om att bolaget var försatt i konkurs och således saknade behörighet att ingå avtal för bolagets räkning. En konkurs som för övrigt lämnade skulder efter sig på 600 000 kronor i obetalda skatter och avgifter.

Annons

FLERA DOMAR PÅ SIG

Bengt Reinius har flera domar med sig i bagaget. Mellan 1979 och 1985 dömdes han bland annat för brott mot uppbördslagen. 1988 hann rättvisan i kapp honom igen, när han i Örebro tingsrätt fälldes för förberedelse till grov stöld, bedrägeri, grovt bedrägeri medelst grovt osant intygande, trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott, grovt skattebedrägeri samt brott mot checklagen. I domen talas det även om luftfakturering, svartkassor och preparerade sedlar, med vilka det varit möjligt att stjäla bensin från sedelautomater. Det sistnämnda visade på ”en synnerlig brottslig företagsamhet”, enligt åklagaren.

Reinius dömdes av tingsrätten till ett år och åtta månader och fick även näringsförbud i fem år. Svea Hovrätt ogillade dock talan om näringsförbud och ändrade förberedelse till grov stöld att gälla förberedelse till stöld, men skärpte däremot straffet till två års fängelse.

Hovrätten påpekade bland annat att han lämnat svepande och vaga uppgifter om besvärande fakta samt hemfallit åt spekulationer, om mycket omsorgsfullt gjorda överstrykningar i orderböcker och att Reinius inte heller kunnat lämna rimliga förklaringar till hur han försörjt sig.

”Frågan varför kassabehållningen vid revisionen uppgått till endast 179 kronor och 95 öre, när den enligt bokföringen vid samma tid borde ha uppgått till 451 669 kronor och 35 öre har lämnats utan förklaring”, skriver man exempelvis när det gäller skuldfrågan rörande grovt skattebedrägeri.

I domen konstateras slutligen att”Bengt Reinius samlade brottslighet vittnar om hänsynslöshet och likgiltighet för såväl enskilda borgenärers som det allmännas rätt. Brottsligheten är av så allvarlig art och omfattning att annan påföljd än ett kännbart frihetsstraff inte kan komma i fråga”.

FOTNOT: Läs även Bengt Reinius bemötande (se länken).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons