Annons
Nyheter

Inte bara kungen som slarvar

Nyheter • Publicerad 18 november 2007

BORGHOLM

Fler företag än kungens Kaffetorpet hade slarvat med personalliggaren när Skatteverket kom på besök. Var tionde kontroll resulterade i straffavgift.

Annons

– Många skyllde på slarv, okunskap och att det var nytt, berättar Mari-Anne Jadeford på Skatteverket.

Drygt hundra besök – elva beslut om kontrollavgift.

– Man blir ändå lite fundersam över att så pass många ändå missar, trots den massiva information som gått ut, säger Mari-Anne Jadeford på Skatteverkets kontor i Borgholm.

TRE HELT UTAN PERSONALLIGGARE

Skatteverkets lista och beslut där tre restauranger var helt utan personalliggare:

Restaurang Pappa Blå– 2 000 kronor i kontrollavgift. 17 personer arbetade i verksamheten, 16 fanns i liggaren.

Restaurang Blå Boden(i konkurs) – 4 000 kronor i kontrollavgift, två inhyrda musiker fanns inte med i liggaren.

Böda Hamnkrog– 16 000 kronor i kontrollavgift. När Skatteverket besökte restaurangen den 29 juni fanns ingen personalliggare. Tre personer arbetade i verksamheten.

Golfrestaurangen i Källa– 4 000 kronor i kontrollavgift. De två personer som var verksamma var inte inskrivna i liggaren.

Böda Hamns Rökeri– 14 000 kronor i kontrollavgift. Renons på liggare. ”Ingen av de två anställda personer som var verksamma vid tillfället för kontrollen var således antecknade i en personalliggare”, skriver Skatteverket.

Annons

Restaurang Kronan– 16 000 kronor i kontrollavgift. Två liggare hade införskaffats, inga uppgifter överhuvudtaget i någon av dem. Tre personer i verksamheten.

Kycklingköket– 14 000 kronor i kontrollavgift. Ingen personalliggare, två personer i verksamheten.

Smedjan– 6 000 kronor i kontrollavgift. Inga uppgifter i liggaren just dagen för Skatteverkets kontroll. Tre personer jobbade i lokalen.

Halltorp Gästgiveri– 6 000 kronor i kontrollavgift. Elektronisk liggare, där ”ingen av de närvarande kunde få fram personalliggaren på bildskärm eller i pappersform”. I efterhand inkom en lista med sex registrerade personer, enligt Skatteverkets bedömning skulle ytterligare tre (två delägare och en maka) funnits med i liggaren.

Bödabaden Dance Resort– 2 000 kronor i kontrollavgift. Fem personer arbetade, fyra fanns i liggaren.

ÖVER HUNDRA TUSEN TILL STATEN

Sammanlagt inbringade Skatteverkets kontrollkampanj i Borgholms kommun 106 000 kronor till staten i form av kontrollavgifter.

– Skatteverkets kontroller är ett stort projekt över hela landet som fortsätter, nästa sommar blir det fler besök och även återbesök på de verksamheter där det inte fungerat, berättar Mari-Anne Jadeford.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons