Annons
Nyheter

Insatser av Vårdstiftelsen

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

ÖLAND

Det har gått sex år sedan Vårdstiftelsen startades. Ursprunget var en diskussion om röntgen i Borgholm eller ej.

Annons

Under de sex år som har gått sedan Vårdstiftelsen bildades har närmare en miljon kronor samlats in. Människor skänker gåvor i samband med dop, bröllop och begravningar, och alla pengar går till att förbättra vården och omsorgen på Öland.

– Det är roligt att vi kan hjälpa till, säger Pehr Rosengren som är ordförande i stiftelsen.

– Men vi vill egentligen inte något annat än att vi skall kunna upphöra. Det gör vi den dagen då kommunen och landstinget tar sina uppgifter på allvar!

LIVRÄDDANDE GÅVOR

De flesta gåvorna rör livräddande åtgärder, exempelvis utrustning för hjärtbehandling i ambulanser, defibrillatorer hos räddningstjänsten för att kunna ge en snabb och livsnödvändig hjälp i samband med olyckor. Räddningstjänsten har också fått värmekameror som används vid bränder.

– Utrustning till Räddningstjänsten når ju hela Öland eftersom de är kommunöverskridande. Det är bra, säger Pehr Rosengren.

– I övrigt säger våra stadgar att de insamlade medlen skall gå till ändamål inom Borgholms kommun.

TAR EMOT ÖNSKEMÅL

Mindre akuta, men väl så viktiga, saker har också ordnats via stiftelsen. Vårdcentralen i Borgholm har fått en bladderscanner, en apparat för genomlysning av urinblåsan för att lättare kunna diagnosticera olika sjukdomar. Och nu senast har Klockargården i Löt fått en cykel som används för att de äldre, dementa gästerna skall kunna cykla ut i det fria tillsammans med personal, en så kallad side-by-side-cykel.

– Vi tar bara emot skriftliga önskemål om bidrag, säger Pehr Rosengren.

– Och sedan bedömer vi i styrelsen om det är rimligt och om vi har möjlighet att hjälpa till i just det fallet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons