Nyheter

Ingrid och Gunnar tar sikte på Europa

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2012

Wannborga Bränneri och Vingård kommer i höst att göra en stor exportsatsning. Deras produkter ska lanseras i Barcelona och i Holland.

Wannborga Bränneri och Vingård är det ända kommersiella bränneriet i Småland, Öland och Blekinge. De började med att tillverka vinet i början av 2 000-talet och sprittillverkningen kom i gång några år senare.

Tidigare har företaget haft en gårdsbutik och restaurang. Men de fick stänga ner de verksamheterna för att Gunnar Dahlberg förlorade synen. Nu har de bestämt sig för att satsa på bränneriet och vingården. De lanserar tre nya produkter. Det är ekologisk whisky, vodka och gin.

– Själva gården har varit ekologisk sedan 1989. Vi har tidigare använt ekologiska ingredienser i tillverkningen, men nu är den ekologiskt certifierad, säger Gunnar Dahlberg, som driver gården tillsammans med Ingrid Dahlberg.

– Det smakar bättre. Man kan känna att det är mycket smakrikare råvaror. Det blir en mer koncentrerad smak, fortsätter han.

Den största lanseringen handlar om en exportsatsning i Europa och så småningom även USA och Kanada.

– Vi kommer till en början att sälja våra produkter i Barcelona och i de större städerna i Holland. I Europa säljs det 70 cl flaskor och i USA 75 cl. Det innebär att vi måste ta fram nya flaskor om vi ska lansera våra produkter utanför Europa. Därför satsar vi på Europa först och går det bra blir nästa New York, säger Gunnar Dahlberg.

Tidigare har de sålt 1 000 flaskor per år. Nu beräknar de att sälja 1 000 flaskor varje månad.

– Vi har engagerat personer som har hjälpt till med att hitta lämpliga importörer. Vi har ett mikrodestilleri där vi kan göra exakt den typ av sprit som vi vill ha med mycket smak och aromer. De tycker att det är hantverksmässigt och spännande att ha en så nischad produkt, säger Gunnar Dahlberg.

– Vi gör kryddsprit och använder inte essenser som många andra faktiskt gör. Våra råvaror har högsta kvalité, tillägger Ingrid Dahlberg.

En av anledningarna till exportsatsningen är den långa processen för få in produkterna i systembolagets sortiment. Men deras stora problem är försäljningen. Det har gjorts en utredning om att gårdsbrännerier ska få möjligheten att sälja sina produkter på gården. Men det har inte kommit längre än så. I nuläget finns företagets produkter i lagret på de tre närmaste systembolagen, det vill säga i Färjestaden, Borgholm och på systembolaget i Kalmar centrum. I övriga Sverige får man beställa.

De anordnar visningar och vinprovningar. Då efterfrågas deras produkter.

– När de sedan vill köpa våra produkter får vi hänvisa dem till systembolaget i Borgholm. Många tycker det är omständligt och de utländska besökarna förstår inte vad vi menar. En del har trott att vi inte vill sälja våra produkter till dem, säger Ingrid Dahlberg.

– Sverige är det enda landet i världen där man inte får sälja sina egna alkoholprodukter. Innan vi får den här frågan löst blir det ingen stor verksamhet för gårdsbrännerierna här i Sverige. Man måste kunna komma ut på marknaden på ett vettigt sätt, säger Gunnar Dahlberg.

Han ser fram emot den nya satsningen.

– Det känns skönt att slippa vara beroende av den svenska försäljningen, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.