Annons
Nyheter

Ingmars rötter finns i Bårby

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

I måndags morse avled Ingmar Bergman i sitt hus på gotländska Fårö. Men rötterna hade han på den sydvästra grannön. För i Södra Bårby verkade hans farfar som apotekare och där föddes fadern Erik.

Annons

1882 begärde södra Ölands socknar att deras apotek skulle flytta från Mörbylånga och upp till landborgen. Platsen blev Södra Bårby, närmare bestämt i korsningen vid den nuvarande vägen mot Alby. Några år senare tillträdde apotekare Bergman.

– Ingmar Bergmans far föddes och tillbringade sin barndom här, berättar Tord Rosenqvist, ordförande i Mörbylångas hembygdsförening.

ELAKE BISKOPEN

För det svenska folket är Erik kanske mest ihågkommen som den elake biskopen i Ingmar Bergmans oscarsbelönade film Fanny och Alexander. Men han finns också gestaltad i filmen Den goda viljan, vars manus skrevs av Ingmar Bergman. I den filmen var fadern i sina yngre år och hade namnet Henrik, vilket var Erik Bergmans andranamn.

DANS I MÖRBYLÅNGA

Enligt Tord Rosenqvist var Erik Bergman en omtyckt ung man och en vänlig person, inte alls lik bilden som sonen Ingmar givit.

– Olga Qvarnström har berättat om honom och hur de lekte i parken i Mörbylånga, där hennes pappa var trädgårdsmästare. När parkens dansbana invigdes dansade hon med Erik Bergman. Det var 1905 och Erik var nybliven student, Olga var 15 år.

FRI MEN BANKRUTT

Som son till en apotekare levde Erik Bergman en fattig tillvaro. Det blev svårt för apotekaren att försörja sig i den lilla byn på södra Öland och med tiden flyttades såväl läkarbostad och sjukstuga som apotek från Bårby till Mörbylånga. Tord Rosenqvist minns ett stycke ur boken Den goda viljan:

– Ingmar Bergman återger ett möte mellan Henrik (i verkligheten Erik) och hans farfader. Samtalet mellan dem är kompromisslöst och slutar i ett lindrigare handgemäng. Farfadern säger: ”Din far hade så livliga föreställningar om frihet. Han talade alltid om att han måste ’ha sin frihet’ och så blev han en bankrutterad apotekare på Öland. Det var hans frihet.”.

Annons

KONTAKT MED HEMBYN

Enligt Tord Rosenqvist tycks Erik Bergman ha hållit kontakt med Mörbylånga långt efter att han lämnat Öland:

– 1944, när han var kyrkoherde vid Hedvig Eleonora församling, skrev han en julbetraktelse i Kyrkan Och Bygden som hette ”Längtan, lydnad och lovsång”.

Tord Rosenqvist tror dock att sonen Ingemar hade velat ha ordet lydnad utbytt mot kärlek.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons