Nyheter

Inget tillstånd - Pubben polisanmäld

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Skördefest-yran kan få rättsligt efterspel för Pubben i Borgholm. I veckan polisanmäldes företaget av socialnämnden.

– Servering har således skett där tillstånd saknas, sägs det i den anmälan polismyndigheten nu har att hantera.

Inför årets Skördefest hade två  restauranger i Borgholm ansökt och fått tillstånd om utökade serveringsytor; Himla Gott och Lundgrens Pizzeria.

– Dessutom hade Hamnkrogen fått ett helt nytt tillstånd för sin servering på torget, medan Borggrillen meddelat att de slog upp ett tält utanför, dock utan bordsservering, berättar Therese Åhlander på socialförvaltningen.

Från krogen Pubben, med stor uteservering på Storgatan från start och kraftigt utökad yta under Skördefesten, hördes däremot inget.

– Nej, de har inte ansökt.

I veckan polisanmäldes Pubben av socialnämnden.

– Under Skördefesthelgen  har servering förekommit på en utbyggd servering som ligger utanför den del som har tillstånd. Servering har således skett där tillstånd saknas, sägs det i nämndens skrivelse till polisen. 

Anmälan är undertecknad av socialnämndens ordförande Asta Ivarsson (C).

– Eftersom de saknade tillstånd för servering på den ytan är det ett polisärende  och en polisanmälan kunde redan ha gjorts på Skördefest-fredagen, kommenterar  Asta Ivarsson och berättar att motparten, Pubben, reagerat muntligen.

– De är inte belåtna och tycker att det var för drastiskt att polisanmäla. Men eftersom de saknades tillstånd är det ett misstänkt brott mot alkohollagen och då valde vi att polisanmäla.

Förutom polisanmälan öppnar socialnämnden ett så kallat tillsynsärende mot Pubben där företaget antingen kan varnas eller, i den yttersta konsekvensen, mista nuvarande serveringstillstånd.

– Det kan påverka det serveringstillstånd de har, säger Asta Ivarsson.

Ölands polischef Magnus Areskog har inte fått socialnämndens polisanmälan när Ölandsbladet pratar med honom, men tycker sig märka en allmän gråzon under Skördefesten.

– En del tycks tro att det är undantagsregler under Skördefesten, men så är det ju inte. Mycket är i gråzonen och här gäller det att vara väldigt tydlig och till nästa Skördefest gå ut och informera om vad som gäller.

Fler rapporter om misstänkta brott mot alkohollagen?

– Man hör ju alltid prat om att det serveras vin i lador och lite hur som helst, sådant vi omöjligen hinner åka ut på . Det vi däremot var ute på var kontroll av ett företag på norra Öland, men där var det inte någon försäljning när vi var där.

Pubbens ägare Pelle Milesson väljer att inte kommentera socialnämndens agerande.

– Inte i dag, det vill jag vänta med.

Men du kommer att kommentera det?

– Oja, i allra högsta grad. Och då i skriftlig form.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.