Annons
Nyheter

Inget skadestånd till lantbrukare

Nyheter • Publicerad 23 april 2009

Lantbrukaren borde själv ha stängslat in sin betesmark, sedan hans betesdjur hade dött efter att de druckit förorenat avrinningsvatten. Kalmar tingsrätt har därför beslutat att Mörbylånga kommun inte ska betala något skadestånd till lantbrukaren.

Tingsrätten kallar det en ”prestigekamp” att lantbrukaren avstått att sätta stängsel mot kanalerna, genom att ”avstå från betet ifråga för att sedan eventuellt kunna kräva kommunen på ersättning”, skriver tingsrätten i sin dom och fastslår därmed att lantbrukaren inte tillerkänns något skadestånd.

Annons

Konflikten mellan lantbrukaren och kommunen har sin början redan 1992. Då uppger lantbrukaren att fyra av hans kor dog, sedan de druckit av vatten ur två avrinningskanaler som rinner genom betesmarken. Vattnet i kanalerna uppgavs vara förorenat av det avloppsvatten som rann ut från närliggande fastigheter. Djurens död ska ha lett till att lantbrukaren slutade använda marken för bete. Detta ledde i sin tur till att han förlorade eu-stöd. Lantbrukaren hävdar att han lidit ekonomiska förluster på grund av detta. Han menar också att det är kommunens agerande som vållat förlusterna. Därför har han krävt kommunen på ett skadestånd på nära 300 000 kronor.

Enligt lantbrukaren kontaktade han kommunen redan 1992 om riskerna med avloppsvatten i avrinningskanalerna. 1996 inledde kommunen en inventering av avloppsanläggningarna, som avslutades 2005. Här framkom att vattnet innehöll höga halter av så kallade e-colibakterier och koliforma bakterier.

Mörbylånga kommun anser sig ha uppfyllt sitt uppdrag att bedriva tillsyn av de otillåtna utsläppen från avloppsanläggningarna. Kommunen menar att det inte finns något direkt samband mellan kommunens agerande och den skada som åsamkat lantbrukaren. Vidare har inte kommunen några uppgifter om de döda djuren.

Mörbylånga kommun anser att lantbrukaren borde ha stängslat av kanalerna från betesmarken. Men enligt lantbrukaren skulle det innebära kostnader som överstiger värdet av betet.

Trots att domen är till fördel för Mörbylånga kommun, riktar Kalmar tingsrätt skarp kritik mot myndighetens agerande. Det dröjde nio år, mellan 1996 och 2005, innan kommunen slutförde vatten- och avloppsinventeringen. Om kommunen hade agerat snabbare skulle förutsättningarna ha förändrats för lantbrukaren, som skulle ha kunnat utnyttja betesmarken tidigare. I domen står att ”enligt tingsrätten är den långa tidsutdräkten inte acceptabel utan måste betraktas som en försummelse vid den tillsyn som kommunen hade att företa enligt miljöbalken”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons