Nyheter

Inget höjt bidrag till stiftsgård

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2008

KASTLÖSA

Nej, Växjö Stiftsstyrelse omprövar inte sin inställning till Kastlösa stiftsgård. Styrelsen föreslår ingen höjning av bidraget till anläggningen.

– Jag är besviken, men jag hade inte väntat mig något annat, säger Karin Uddling, chef för stiftsgården.

Ölandsbladet har i ett antal artiklar försökt spegla Kastlösa stiftsgårds ekonomiska situation och möjliga framtidsutsikter. Anläggningen har tidigare dragits med, och dras fortfarande med stora underskott. Årets underskott blir, trots en hyfsad sommarsäsong, lika stort som förra årets, ungefär 400 000 kronor.

Företrädare för stiftsgården har givetvis försökt få Växjö stift att bidra till verksamheten. Men intresset verkar tidigare inte ha varit över sig stort från stiftets sida att lyfta anläggningen ur de ekonomiska besvärligheterna. Tvärtom, beslutade stiftsfullmäktige under förra året att skära i bidragen till Kastlösa.

Bidragets nuvarande storlek verkar dock parterna ha olika uppfattningar om. Karin Uddling hävdar i en intervju med Ölandsbladet att ”stiftet skurit ner bidraget med 50 procent – från två miljoner till en.” Stiftsstyrelsens vice ordförande, Stig Göran Fransson (c), hävdar å sin sida lika bestämt att bidraget är på 1,5 miljoner kronor.

STÖRRE

Men det är historia. Hur är läget nu? Stiftsstyrelsen hade ett sammanträde torsdagen den 16:e. En punkt på dagordningen var just bidraget till Kastlös Stiftsgård (i samband med den stora budgetmanglingen). Vad blev då beslutet?

– Protokollet justeras inte förrän den 22:e, så jag kan tyvärr inte meddela det, säger kanslichefen, Alf Johansson.

Dina egna synpunkter i ärendet?

– Det här är en större fråga än personliga åsikter, säger Alf Johansson, som för övrigt verkat som präst i Kalmartrakten och därför väl känner till verksamheten i Kastlösa – ”de gör ett fantastiskt jobb”.

Vice ordföranden i stiftsstyrelsen, Stig Göran Fransson (c), har inte en lika formellt byråkratisk syn på protokollshantering som kanslichefen. Han kan därför meddela att:

– Vi har beslutat föreslå fullmäktige att ge Kastlösa oförändrat bidrag.

Vilket är?

– 1,5 miljoner kronor.

LUTTRAD

– Det var ju bra. Jag hade inte heller förväntat mig mer, säger Karin Uddling, chef för verksamheten vid Stiftsgården.

Karin Uddling har tidigare sagt att man skulle reda ut problemen med de ständigt återkommande underskotten själva. Och att hon var övertygad om att det skulle gå att ordna upp situationen utan stiftets hjälp. Men riktigt så låter det inte nu.

– Jag är förstås besviken. Men jag hade å andra sidan inte väntat mig mer. Jag är luttrad vid det här laget.

Du är van vid motgångar, och kan ta det här...

– Nå, men jag vet faktiskt inte om vi klarar det här framöver.

Den tidigare mer sturska framtoningen – ”vi ska klara av att stå på egna ben” – är alltså förbytt till något mer defaitistiska tongångar. Stiftsstyrelsens förslag är nu inte det definitiva förslaget. Beslutet tas av stiftsfullmäktige i slutet av november. Att fullmäktige skulle ändra styrelsens förlag när det gäller Kastlösa, förefaller dock mindre troligt.

Allt är dock nu inte nattsvart för stiftsgården. Bland annat har man landat ett kontrakt med Cementa om catering och personalmat – något som Brukshotellet i Degerhamn tidigare stått för.

Men det är kanske för mycket att tro att just den detaljen skulle ”rädda” Kastlösa. Men det är åtminstone ett steg i positiv riktning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.