Nyheter

Inget gehör vid klagomuren

Nyheter • Publicerad 23 mars 2011

STENÅSA

Först länsstyrelsen.

Nu också miljödomstolen.

Den farliga stenmuren vid Stenåsabadets camping ska vara kvar. Det är bara för campingägare Willy Fredriksson att plocka fram el-stängslet!

Ja, i alla fall om han skall följa länsstyrelsens rekommendationer för att ”skydda” stenmuren.

– Nej, nej el-stängsel är ju förstås fullständigt otänkbart, garanterar Willy Fredriksson, även efter att han fått miljödomstolens utslag uppläst för sig.

För att öka tillgängligheten till sin camping önskade han ta bort 70 meter fallfärdig stenmur. Detta för att bilar på väg till campingen och barnfamiljer promenerandes till och från badplatsen skulle kunna mötas.

Också länsstyrelsen konstaterade att det kunde anses farligt att gå för nära den rangliga stenmuren.

SKYDD MOT BARN

Men där tog ärendet en helomvändning. Medan campingägaren menade att det skulle vara farligt för barn att gå nära muren så tyckte länsstyrelsen tvärt om. Det var barnen som skulle hållas borta från stenmuren, förslagsvis med ett el-stängsel.

Viktigast var att ”biotopen” fick vara kvar.

Miljödomstolen håller med länsstyrelsen och avslår Willy Fredrikssons överklagan.

VIKTIG BIOTOP

Men miljödomstolen väljer att inte skriva något om el-stängsel eller att skydda stenmuren från barnen i sin dom. I stället fokuserar miljödomstolen i sin dom på stenmuren omfattas av bestämmelser om biotopskydd:

”De omständigheter som bolaget för fram i överklagandet ger vid handen att olägenheterna med muren inte är så stora att det råder ett missförhållande mellan det allmännas intresse av att bevara stenmuren och den belastning som förbudet att riva muren innebär för bolaget”, skriver miljödomstolen i sin dom.

– Kan inte påstå att jag hade mycket hopp om att miljödomstolen skulle gå emot länsstyrelsen, men jag ville i alla fall höra deras motivering, säger Willy Fredriksson.

– Att beslutet från miljodomstolen kom så snabbt, de har bara haft ärendet några dagar, tycker jag tyder på nonchalans. De kan omöjligt ha hunnit säta sig in i ärendet, eller ännu mindre varit på plats, fortsätter Willy Fredriksson.

ETT PLANK

Nu kommer det att bli fortsatt trångt vid in- och utcheckningen på campingen. För att skydda badgästerna mot murens fallande stenar kommer campingägaren tvingas sätta upp ett staket/plank.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.