Annons
Nyheter

Inget bygglov för sjöbod

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

Byggnadsnämnden ger inget bygglov i efterhand för den omtvistade ”sjööboden” vid Lunnbodar norr om Byxelkrok.

Nämnden ansåg bland annat att takvinkeln avviker från de övriga fyra bodarna.

Annons

Nu har bodägaren Bertil Sjöö författat en skrivelse till Borgholms kommun och hävdar att det inte krävs ett bygglov.

Han anser att ärendet har tillförts ett antal omständigheter som inte meddelats sökanden innan beslut och påstår att det rättsligen är att betrakta som en nullitet. (ett myndighetsbeslut som har ett så grovt fel att man helt kan bortse från det, reds anm).

Han vill också ha besked om stadsarkitekten, handläggare och företrädare för nämnden har varit på plats och sett Sjööboden och sjöbodgruppen före och efter utbytet av bod.

– Subjektiva omdömen anser jag inte att det finns utrymme för i ett PBL-ärende. Svepande omdömen som saknar faktaunderlag och inte går att bemöta tillhör sällskapslivet, fortsätter Bertil Sjöö.

– Bodarna är vid en närmare betraktelse, sinsemellan, olika till form och utförande. På håll ser bodarna snarlika ut.

Han noterar vidare att fönster numera finns på Sjööboden, täckta av fönsterluckor.

– Övriga sjöbodar har fönster med individuella variationer utan luckor. Betongplintar har inte gjutits, Sjööboden placerades vid flytten på fyra lecablock för att få ett plant underlag. De syns inte från utsidan eftersomkalkstensflisor placerats mellan mark och grund. De andra bodarna har motsvarande grund, skriver Bertil Sjöö och fortsätter:

– Strävan har varit att boden i allt väsentligt ska likna den gamla. Enligt nämndens motivering är det storleken och utformningen som skiljer den från det gamla sjöbodsrucklet.

– I min tidigare förklaring påstod jag på anförda skäl att bygglov inte behövdes och jag vidhåller den uppfattningen, säger Bertil Sjöö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons