Annons
Nyheter

Ingen röntgen till Borgholm

Nyheter • Publicerad 26 mars 2007

BORGHOLM

Nej och åter nej – vårdcentralen i Borgholm förblir utan röntgen. Efter utredning förväntas landstingsstyrelsen skota röntgenplanerna för gott.

Annons

För knappt sju år sedan stängdes röntgen i Borgholm. Faktorer som omodern utrustning, för litet underlag och svårt att få röntgenutbildad personal orsakade patientens omdebatterade död. Beslutet att skrota den gamla analoga röntgenutrustningen togs av den dåvarande socialdemokratiska majoriteten i landstinget och möttes av högljudda protester från borgerligt håll, där kristdemokraten Anders Andersson gjorde röntgen i Borgholm till något av hjärtefråga.

Vid valet 2002 tog den samlade borgerligheten makten i landstinget och Anders Andersson röstades fram som ordförande. Fyra år av borgerligt styre gav dock ingen ny, och digital, röntgen i Borgholm. Efter ytterligare ett maktskifte dras nu rullgardinen ner för gott.

Inget i den utredning planeringsenheten på landstinget genomfört talar för att vårdcentralen i Borgholm återigen berikas med röntgen-avdelning. I analysen sägs:

– En eventuell röntgenavdelning i Borgholm innebär stora investerings-, drift– och underhållskostnader.

Även patientunderlaget anses för litet.

– För att underlaget ska bli tillräckligt stort krävs det nästan en dubblering av antalet omdirigerade remisser. Då måste ett stort antal remisser omdirigeras till Borgholm för kommuninvånare i Kalmar, konstaterar utredaren Birgitta Alfredsson.

Hennes slutsats: Ingen röntgen i Borgholm. Något som anammas av landstingsdirektör Alf Jönsson.

– Landstingsstyrelsen föreslås besluta att följa rekommendationen i utredningen att inte starta någon digital röntgenverksamhet i Borgholm, skriver han i ett missiv inför landstingsstyrelsen sammanträde den 28 mars.

I landstingsplanen för 2006-2008 sägs att en utredning av digital röntgen i Borgholm ska genomföras under planperioden, ett löfte som nu infriats. Andra (val)löften förpassas samtidigt i papperskorgen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons