Nyheter

Ingen naturlig brandorsak

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2012

 

SÖDRA BÅRBY

Villan i Södra Bårby brann ner till grunden sent på söndagskvällen. Nästan exakt en månad efter de två bränderna i Mörbylånga, som misstänks vara anlagda.

– Det finns ingen naturlig orsak till den här branden heller, säger polisens förundersökningsledare Ulf Juhlin.

För en månad sedan brann en ladugårdsbyggnad ner till grunden i Mörbylånga kyrkby, mindre än ett dygn efter att det brunnit i Mörbylångas scoutstuga. Polisens förundersökningsledare Ulf Juhlin kan nu lägga en tredje brand till listan.

– Teknikerna ska dit och göra en platsundersökning för att hitta brandorsaken. Uppgifter i utredningen visar att det inte finns några naturliga orsaker, säger polisen Ulf Juhlin.

Ser du något samband mellan de två tidigare bränderna och den här?

– Mörbylånga är en liten ort och det har gått en tid emellan, det är de paralleller jag kan se.

SVÅRT FÖR POLISEN

Branden i Södra Bårby upptäcktes av en ledig brandman som körde förbi villan vid 22-tiden på söndagskvällen, i samma stund som fönsterrutorna sprängdes av lågornas hetta.

– När vi kom dit stod eldkvastar ut genom fönstren och inom några minuter rasade taket, berättar Anders Sporrong, räddningsledare vid Ölands räddningstjänst.

Han blev snabbt underrättad om att ingen människa befann sig i villan, som ägs av en firma och stod under renovering. Under två timmar arbetade ett 20-tal brandmän för att släcka branden och hindra spridning till närliggande hus.

– Det var ett kraftigt gnistregn och det är alltid lurigt, särskilt när det handlar om öländska hus med spåntak, Det har vi erfarit allt för många gånger, säger Anders Sporrong.

Räddningstjänsten fortsatte sitt arbete även under måndagen, för att släcka den glödbädd som lämnats kvar. De glödande resterna av villan gjorde det svårt för polisen att inleda sitt tekniska arbete. Ulf Juhlin hoppas kunna få en klarare bild av branden när den tekniska undersökningen är utförd.

Har du uppgifter om branden, kontakta polisen på telefonnummer 11414.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.