Annons
Nyheter

Ingen ljusning i Slottsskogen

Nyheter • Publicerad 24 september 2007

BORGHOLM

I våras verkade allt vara klappat och klart för den efterlängtade belysningen av promenadstigen från Slottsgatan till Borgholms Slott. Men trots att en arbetsgrupp med representanter för kommunen, länsstyrelsen och Statens Fastighetsverk var överens om utformningen har länsstyrelsen satt sig på tvären.

Annons

I ett brev till planeringschef Christer Petersson begär man en komplettering för ansökan om belysningen, och påminner samtidigt om att ansökningsvgiften på 2 000 kronor måste betalas oavsett om dispensen från reservatsföreskrifter medges eller inte. För att länsstyrelsen ska kunna handlägga ärendet kräver Stefan Lindquist på miljöenheten i brevet att ansökan ska kompletteras med följande uppgifter:

– Ett förslag till uppföljningsprogram för effekten av hur ett ökat besökstryck, som belysningen leder till, påverkar området i närheten av stigen. En bedömning av eventuell påverkan ska kunna utföras efter 31 september 2008 och utredningen bör bland annat behandla slitage och dess påverkan på floran. Redovisa alternativt material och alternativ höjd av belysningsarmatur; länsstyrelsen anser att den ledbelysning på 1,5 meter höga ekpollare som Statens Fastighetsverk planerar vid Borgholms Slott kan vara lämplig.

Vidare vill man har en avsiktsförklaring angående skötsel och ansvar för belysningen och att kommunens planer och ambitioner för naturreservatet ansluter till de som fastighetsverket har för verksamheten vid slottet. Avslutningsvis uppmanar man kommunen att inom två månader komplettera ansökan med de begärda uppgifterna, om så inte sker kan länsstyrelsen avvisa ärendet.

TILLGÄNGLIGHET OCH TRYGGHET

Den här skrivelsen fick Christer Petersson att vässa pennan. Han skriver att länsstyrelsen i sitt beslut om utvidgningen av naturreservatet Borga Hage i oktober 2005 hade en positiv hållning till belysningen och att kommunen tillsammans med fastighetsverket, länsstyrelsen och tillsynspersonen för reservatet jobbat i en arbetsgrupp för att utforma en lämplig belysning.

– Utformningen av stolpar har diskuterats och arbetsgruppen har med hänsyn till miljö och underhåll kommit fram till en svartlackerad stolpe av stål. Armaturer har också diskuterats och även praktiskt prövats på stigen under mörka timmar för att hitta en lämplig höjd på stolparna, armaturens ljusspridning och lämpligt avstånd mellan stolparna. Avsikten är ju att få en miljöanpassad belysning, samtidigt som tillgänglighet och trygghet ska ges till de som promenerar på stigen, skriver Christer Petersson.

Han bedömer vidare att det är osannolikt att en belysning skulle innebära ett ökat slitage och påverkan av området i närheten av stigen. När det gäller drift och underhåll av belysningen förklarar han den kommer att ombesörjas av kommunen och Borgholms Energi AB.

– Med denna komplettering önskar vi tillstånd att få uppföra den sökta belysningen och att det förslag till utformning som arbetsgruppen, med representant från bland annat länsstyrelsen, kommit fram till, avslutar Christer Petersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons