Nyheter

Ingen badbrygga i Köpingsviken

Nyheter • Publicerad 12 juni 2006

För första gången på över 60 år blir badgästerna i Köpingsviken utan brygga.Anledningen är att Borgholms Energi AB, som varit ansvarig för att den ska komma på plats, strök anslaget på cirka 50 000 kronor i höstens budgetarbete då man inte ansåg sig ha medel.Någon information om detta har uppenbarligen inte gått, särskilt inte till campingägarna längs viken.

– Nej, det här var en fullständig överraskning, säger Carina Skogström i Köpingsviks företagarförening och ägare till Gröndals camping.

– Det framhålls ju alltid hur viktig turistnäringen är. Hur kan man då ta ett sådant här beslut – utan att informera eller föra en dialog med berörda. Sedan i höstas har det ju funnits gott om tid för att hitta någon alternativ lösning, menar Carina som genast ska kontakt med sina kollegor för att se om man kan lösa situationen på något sätt.

Planeringschef Christer Petersson har inte heller inget svar på varför det inte gick ut någon information efter budgetbeslutet.

– Nej, jag vet bara att anslaget ströks då det inte fanns pengar.

Att en av Ölands populäraste badplatser blir utan brygga låter ju nästan osannolikt, och möjligen kan en ”brandkårsutryckning” rädda situationen. Köpingsviken fick sina första badgäster på 1920-talet då de första sommarpensionaten öppnade vid stranden. I slutet av 1930-talet uppfördes serveringspaviljongen Sinus, två byggnader med badhytter och den stora signalmasten som blev ett signum för badplatsen - och därefter bryggan med ett hopptorn en bit utanför.

Signalmasten är sedan ett antal år ersatt av en betydligt mindre, hopptornet skänktes av komunen till Stora Rörs hamnförening och nu är var alltså bryggans tur att försvinnna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.