Annons
Nyheter

Information av Fröken Alg

Nyheter • Publicerad 1 juli 2009

I sommar kommer turisterna på norra Öland kunna få daglig alginformation direkt i sin mobiltelefon, genom Internet (www.hik.se/alg) eller via en telefonsvarartjänst, Fröken Alg (0480-446010). Under perioden 1 juli till 5 augusti kommer daglig algövervakning ske vid sju av norra Ölands stränder.

Bakom satsningen står en mycket framstående forskargrupp inom akvatisk ekologi vid Högskolan i Kalmar som är specialiserad på giftiga alger i marina system och på algblomningar i haven. Projektledare för Fröken Alg är professor Edna Granéli och projektet samfinansieras av Borgholms kommun, campingnäringen på Öland och Högskolan i Kalmar.

Annons

Ett antal frivilliga provtagare tar varje morgon ett vattenprov vid ett tiotal öländska badstränder som de analyserar och fotograferar. Informationen skickas elektroniskt till en forskare (Elin Lindehoff och Andreas Brutemark) vid Högskolan i Kalmar som sammanställer alla resultat.

Satsningen är en del i den algövervakning som genomförs i högskolans regi och som ska ge en rättvisare bild av algblomningen i regionen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons