Nyheter

Idrottsturismen är en guldgruva

Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

ÖLAND

CampingÖland har tillsammans med de bägge Ölandskommunerna, Ölands Idrottskrets och Smålandsidrotten kartlagt idrottsturismen på Öland.

Under 2010 kommer idrottsarrangemang på Öland att generera 15 230 gästnätter, vilka beräknas innebära drygt 11,7 miljoner kronor till Öland.

– Och då ska vi nog ändå säga att vi inte har med mer än kanske 75 procent av alla idrottsarrangemang i våra beräkningar, säger Johan Göransson vid Smålandsidrotten som härom kvällen ledde en samverkansträff mellan samarbetspartners.

Ett 25-tal företrädare för turistnäring, idrottsföreningar och kommunal verksamhet var på plats vid Hotell Skansen.

IDROTTSTURISM

CampingÖland har tagit hjälp av Linnéuniversitetet för att göra en marknadsundersökning av idrottsturismen. 15 av Ölands större idrottsföreningar och deras arrangemang har kartlagts.

Bara dessa 15 idrottsföreningar bidrar till:

* 41 idrottsarrangemang, varav 29 medför någon form av övernattning.

* 14 840 gästnätter.

* 3 idrottsläger, vilka också leder till ytterligare 390 gästnätter.

* Med Turismutredningsinstitutets norm på 770 kronor per gästnatt, så drar bara 15 idrottsföreningar in 11,7 miljoner kronor till Öland.

ÖKA INTÄKTERNA

– Målsättningen är ju att med samverkan mellan idrott, kommuner och turistnäring utveckla arrangemangen för att på så sätt öka intäkterna, säger Johan Göransson vid Smålandsidrotten.

Nu är en första behovsanalys klar. Framöver ska samarbetspartnerna träffa Regionförbundet och företrädare för Leaderorganisationen för att finna medel till ännu större samverkan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.