Annons
Nyheter

Idéer inför första Världsarvsveckan

Nyheter • Publicerad 1 juni 2011

SÖDRA ÖLAND

Det har gått elva år sedan UNESCO utsåg Södra Ölands Odlingslandskap till ett av de 911 världsarv som idag finns över hela världen. Igår, tisdag, var det tio år sedan invigningen i Bårby borg.

Annons

Det är bakgrunden till den kommande Världsarvsveckan, som började planeras i Kastlösa i veckan.

– Nu om någon gång är det naturligt att vi drar fördelar av det mervärde som Världsarvet innebär för Öland, säger Anders Nyholm, Ölands turist.

Dubbla dussinet närvarande representerade kommun, länsstyrelse, enskilda företagare, Lantbrukarnas riksförbund och Föreningen Ölands Världsarv. Att det finns gott om Ölandsguider framkom också under presentationen och idéerna flödade från alla håll.

VÄDER OCH VIND

Efter en basal information av länsstyrelsens representant Ann Moreau om vad Världsarvet är, ”bonden har alltid varit beroende av väder och vind”, gick ordet till Linnéa Danielsson som är rektor för bland annat Torslundaskolan.

– Vad är ett arv?

– Det är den enkla början när vi i skolan pratar om Världsarvet. Alla barn kan relatera till något som finns därhemma som är ärvt, eller något som de i sin tur skulle vilja lämna i arv till någon annan.

Linnéa Danielsson berättade vidare om hur värdegrunden om fred, kamratskap, människors lika värde vävs in när man går vidare genom årskurserna.

ANGELÄGET FÖR HELA VÄRLDEN

– Om pyramiderna i Egypten förstörs påverkar det barnen på Öland. Och likadant påverkas barnen i Egypten om vi inte vårdar och tar tillvara Världsarvet på Öland. Vi måste se det som en gåva, som ett fantastiskt uppdrag från UNESCO, ett FN-organ, att vårda och ge vidare. Linnéa Danielsson smittade med sin entusiasm och med exempel från skolans värld.

Annons

Även om kvällen i första hand var ett idémöte som ska mynna ut i en mer konkret form fastställdes några hårda fakta, bland annat tidpunkten. Det blir i månadsskiftet juli-augusti som Världsarvet särskilt skall uppmärksammas.

– Men jag hoppas att inte blir alltför mycket ”göra”, säger Linnéa Danielsson, utan också ett tänkande om vad Världsarvet innebär och betyder inte bara här på Öland. Det är en angelägenhet för hela regionen.

SKÖRDEFRITT

– Många aktiviteter bygger ju på böndernas medverkan, och då måste det ligga under en period när vi inte är mitt uppe i skörden, säger Åsa ”Felix” Averbrand från LRF.

Många bollar var i luften under kvällens lopp, både smått och stort. Nästa steg inför den Världsarvsveckan som ligger strax bortom knuten är att Ölands Turist i ett sekretatiat samordnar, marknadsför och strukturerar veckan.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons