Nyheter

Ica blir Konsum i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2008

MÖRBYLÅNGA

För några veckor sedan beslutade Willy Fredriksson att lägga ner Ica Albyboden. Nu säljer han också fastigheten, som inrymmer Ica Nära i Mörbylånga, till konkurrenten Konsum, Kf Göta. Köpekontraktet skrevs på under onsdagen.

– Det kommer inte att finnas bärkraft för två butiker i Mörbylånga. Vi vill finnas kvar på Öland och tog därför tillfället att förvärva den här lokalen, säger Per-Åke Lindström, informationschef på Kf Göta.

FORTFARANDE ICA

För närvarande är det handlaren Roger Andersson som hyr Ica Nära.

– Jag har misstänkt det här länge och fått erbjudande om att köpa lokalen. Men jag tycker inte att 3,1 miljoner är värt pengarna. Det är en för risig fastighet.

Han har ett kontrakt som löper fram till december 2010. Under den perioden fortsätter butiken att drivas under Icas namn. Därefter menar Per-Åke Lindström att det Konsum som nu ligger längre ner på Köpmangatan förmodligen drivs vidare i Icas lokaler.

– Det kommer inte att finnas två Konsum. Men i och med att vi blir ensamma på orten så kanske vi bedömer att vår nya fastighet är mer attraktiv, bland annat med tanke på bättre parkeringsmöjligheter, säger Per-Åke Lindström.

Vad som i så fall händer med den gamla lokalen är ännu oklart.

– Det kan bli tal om försäljning, säger Per-Åke Lindström.

STABIL EKONOMI

Den nya Konsumbutiken blir antagligen en franchisingbutik och Per-Åke Lindström menar att Kf Göta vill satsa på att utveckla verksamheten.

– Vi vill skapa förutsättningar för att butiken ska ha en så stabil ekonomi att det går att göra investeringar till en modern butik med lång livslängd.

Roger Andersson delar dock inte Per-Åke Lindströms uppfattning kring butiksbranschens framtid i Mörbylånga.

– Vi vet ju att det bara kommer att finnas en butik kvar på orten om några år. Men jag tror att det blir Ica och inte Konsum, säger han utan att vilja avslöja eventuella planer.

OMSÄTTNING OCH HYRA

En ekonomisk detalj i det hela är att Roger Andersson har en så kallad omsättningshyra, vilket innebär att hyran bestäms utifrån en viss procent av omsättningen. Ju högre omsättning, desto högre hyra. När nu Kf Göta tagit över som hyresvärd, betyder det att omsättningen från försäljningen under Icas namn går till konkurrenten Konsum.

– Så de måste ju hoppas att jag ska ha en bra omsättning, ler Roger Andersson.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Ölandsbladet har försökt nå Willy Fredriksson för en kommentar, men utan resultat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.