Annons
Nyheter

Hybilsaffären överklagas

Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

MÖRBYLÅNGA

Mörbylångas bilupphandling kommer åter igen att stå inför rätten. Nu ifrågasätts anbudsinlämningar, protokollföring och bristen på jämförande beräkningar i en överklagan till förvaltningsrätten.

Annons

– Igår satte jag igång en utredning som ska ge tydliga svar till de som ifrågasätter varför vi använder oss av hyrbilar istället för leasingbilar, förklarar Kent Ingvarsson (M), kommunalråd Mörbylånga. Den senaste tiden är det flera stycken som har ifrågasatt turerna i bilaffärerna och den totala notan på cirka 18,6 miljoner kronor för fyra år för att förse bland annat hemtjänsten med 55 småbilar och tio fyrhjulsdrivna bilar som behövs vintertid i kommunen. Igår blev det även klart att affären utförande kommer att laglighetsprövas, sedan en person från Mörbylånga överklagat upphandlingen. I tre punkter sammanfattas tveksamheterna. Det gäller till att börja med att anbuden registrerades på kommunen en dag för sent och därmed inte kan beaktas.

– I så fall skulle vi fällas direkt, men det påståendet stämmer inte, konstaterar Ingvarsson efter att ha kontrollerat datumstämplingarna.

Den andra punkten gäller bristande handläggning i ärendet - att noteringar saknas.

– Det stämmer inte heller. Vi har protokoll från de underlag som användes i utskottet. Att granska ärendegången är inga bekymmer.

UTREDNING

Den tredje punkten gäller den övergripande frågan. Kring om kommunen gjorde tillräckliga jämförande beräkningar om olika alternativ. Med andra ord huruvida det fanns billigare hyrbilar eller om leasingbilar vore ett mer prisvärt alternativ.

– Det är den frågan som förvaltningsfrågan får ta ställning till. Jag vill inte föregripa den utredning som jag satte igång igår. Den visar plus och minustecken kring vilka bilar som är billigast och bäst.

Men borde ni inte gjort en grundlig sådan utredning innan ni satte igång det senaste anbudsförfarandet?

– En utredning gjordes redan första gången vi tog beslut i frågan. Nu plockar vi upp de gamla handlingar och fräschar upp med ny information. Det underlaget kommer att visa tydligt grunden till beslutet.

Det sägs att leasingbilar ska kunna vara en miljon billigare?

Annons

– Möjligen billigare om man inte tittar på alla utgifter. Fast då hade vi varit tvungna att skapa en organisation för att sköta serva, underhålla och tvätta fordonen till exempel. Men utredning får visa om vi tagit rätt beslut.

Det är som bekant inte första kapitlet i Mörbylånga kommuns bilaffärsbestyr. I den upphandling av 56 leasingbilar som gjordes år 2008 riktades misstankar mot tre kommunalt anställda tjänstemän som skulle ha passat på att gynna sig själva. Ingen fälldes dock. Och det senaste kapitlet gällande hyrbilar har gjort att en del folkvalda blivit närmast häcklade - ”folk skrattar och säger spydigt ”hyrbil” när man säger att man är politiker i Mörbylånga kommun”, konstaterar Charlotte Barvestad (ÖP) i ett mail till kommunalråd Ingvarsson. Hon framhåller att fakta måste fram på bordet från affären.

– Vi har inget att dölja. De som eftersöker fakta ska få det, säger Ingvarsson.

Huruvida förvaltningsrätten tar upp ärendet beror först och främst

på om personen som överklagat anses vara sakägare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons