Annons
Nyheter

Huset farligt nära rasa i havet

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2007

STORA FRÖ

Länsstyrelsen ger klartecken till fastighetsägare i Stora Frö att göra strandförstärkning av rasbranten. Allt för att rädda husen från att fara över kanten.

Annons

Under de senaste 60 åren har upp emot 900 kvadratmeter av tomterna längs den drabbade kustremsan försvunnit ut i havet på grund av kraftig vind- och vågerosion. Husen längs den drabbade kuststräckan närmar sig farligt nära att fara över braskanten och ned i havet. Länsstyrelsen ger nu paret Kerstin och Hans Pahlm tillstånd att fylla ut stranden på en sträcka av 70 meter.

Först ska rasbranten kapas och jämnas till. Därefter ska en ny slänt byggas med hjälp av grov sten i strandkanten och därpå fyllnadsmassor. En geotextil ska sedan skydda slänten mot ny erosion.

TILLGÅNG TILL STRANDEN

Mörbylånga kommun stödjer fastighetsägarna i ärendet. Utöver erosionsskyddet tipsar miljö- och byggnadsnämnden att alla träd inom tio meter från raskanten bör avverkas för att få bättre stadga i marken. Buskar och annan vegetation bör emellertid behållas för att hålla sanden på plats.

– Fördelarna från allmän eller enskild synpunkt överstiger de kostnader för skador och olägenheter som kan uppkomma vid fortsatt erosion i strandbrinken och med den yttersta konsekvensen att bostadshuset rasar ner i strandbrinken, skriver länsstyrelsens Anna Aleljung och Håkan Knutsson i sitt beslut.

Länsstyrelsen påpekar emellertid att allmänheten måste beredas möjlighet att passera stranden även efter iordningställandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons