Annons
Nyheter

Hur långt sträcker sig solidariteten med Ötab?

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

En så kallad avsiktsförklaring är inte detsamma som ett bindande kontrakt. Och det är nog något som Ölands Turist AB bör inse inför kommande turistsatsningar. Mörbylånga kommun har nämligen inte för avsikt att rucka på sina budgetritningar för att punga ut med miljonbelopp till turistföretaget.

Annons

I lördagens Ölandsbladetkunde vi meddela att Ötab verkar lita bergfast på att de båda ö-kommunerna ska fortsätta att pumpa in miljoner i turistföretaget. Den politiska ledningen i den södra ö-kommunen verkar dock inte vilja kännas vid sådana bergfasta övertygelser. Och den krassa ekonomiska verkligheten med bland annat stora byggprojekt och andra investeringar för att turistbolaget hamnar ganska långt ner på prioriteringslistan.

I sammanhanget talas det om en avsiktsförklaring som Ölands kommunalförbund ska ha givit till Ötab, och som även turistbolaget lyft fram i ett brev till kommunen där man stryker under att det är ”betalningsdags” – för år 2008 rör det sig om sammantaget fem miljoner ”kommunala” kronor. Under innevarande år, det vill säga 2007, har bolaget kapat åt sig nära sex miljoner från ö-kommunerna plus en och en halv miljon i externa pengar, bland annat sparbanksstiftelsen och 400 000 från näringslivet.

MÅSTE SPARA

Den avsiktsförklaring som Ötab hänvisar till för kommande år är med ett sydöländskt synsätt nu inte riktigt samma sak som ett bindande kontrakt. Avsiktsförklaringen är för övrigt undertecknad av Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (c) och den tidigare ordföranden för Ölands näringsliv, Rolf Åstrand.

– På Ötab kanske man betraktar denna avsiktsförklaring som ett bindande åtagande, men jag ser det snarare som en ambitionsnivå. För att vi ska kunna klara ut det här måste vi hitta miljonerna någonstans och det blir inte en lätt uppgift när alla förvaltningar måste spara, säger kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m).

HAR INTE RÅD

En huvudanledning till Mörbylångas mer njugga syn på turistbolaget är givetvis den budgetprognos man lagt, men ännu inte stadfäst, för år 2008. Budgeten omsluter drygt 563 miljoner, men landar enbart på lite drygt 1,3 miljoner i plus, vilket är långt ifrån det två-procentsmål man tidigare beslutat om.

– 1, 3 miljoner är enbart 0,22 procent av skatter och statsbidrag och egentligen på tok för lågt. Att i de sammanhanget strössla ut miljonbelopp till ett hälftenägt bolag känns inte särskilt bra. Om man befinner sig i en situation där alla måste se över sin verksamhet, bör det även gälla Ötab. Har vi inte råd så har vi inte.

I dag (tisdag) kommer ärendet upp på kommunstyrelsens bord. Samtliga nämnder och styrelser kommer att få sina sparbeting, men det är fullt möjligt att Ötab friskrivs från detta.

LÖSA PROBLEM

Annons

– Fast jag undrar förstås hur långt man kan sträcka solidariteten för ett bolag där vinnarna bara sitter vid ringside och tittar på, säger Kent Ingvarsson lite syrligt.

”Vinnarna” är förstås den andra hälftenägaren av Ötab, näringslivet. Men enligt Kent Ingvarsson, gör alltså just den hälftenägaren inte mycket väsen av sig.

– Nej, jag undrar vad de gömmer sig någonstans. Företrädare för den gruppen har ju sagt att de ska lösa alla problem.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons