Hur går det till att må bra?
BORGHOLM
Alla har väl varit sjuka någon gång och vet hur det känns. Men hur känns det att vara frisk och må så där förträffligt bra och vad kan man göra för att nå dit? Läkaren, forskaren och föreläsaren Claes Malmström menar att man måste vilja må bra för att verkligen kunna må bra.
Personal inom sjukvården utbildar sig i flera år om människans sjukdomar, men det finns ingen utbildning om hur en frisk människa är eller ska vara.
– Hur ser en frisk människa ut och hur luktar hon, undrade Claes Malmström.
Sjukvårdspersonal jublar när de kan ställa en diagnos på sina patienter. När provsvaren är negativa är man frisk och sjuk om svaren är positiva.
– Vi vet och intresserar oss mycket för det som är dåligt istället för att fokusera på det som är bra.
ALLA VILL FÅ EN DIAGNOS
Men det är inte så lätt alla gånger, vi måste själva vilja må bra och göra sånt som är bra för oss.
– Vi behöver utsätta oss för positiv påverkan. Gör vi inte det, blir vi osjuka eller ofriska och det blir gnissel i friskmaskineriet.
Sjuka svenskar är faktiskt en bristvara inom sjukvården. Istället är tre fjärdedelar ofriska eller osjuka och de är det svårt att ställa diagnos på.
– Om man säger att deras hälsotillstånd beror på att de inte har skött om sig själva tillräckligt bra på sistone, blir de bara arga.
Alla vill få en diagnos som går att bota med någon medicin, de vill inte höra att deras hälsotillstånd beror på dem själva och deras leverne. Stress och känslan av otillräcklighet är några orsaker till dagens svenskars hälsotillstånd. Stressade människor tänker inte på och ser inte till att deras basala behov tillfredsställs.
MÅNGA VILL INTE MÅ BRA
Många vill inte må bra påstår Claes Malmström, vi utsätter oss inte för tillräckligt många positiva saker och då blir vi osjuka eller ofriska.
– Vi lever i en värld där både vårt tänkande och vår kropp blir mer och mer avlastad och det är inte bra.
Man kan inte vila sig i form, vår hjärna och vår kropp behöver utsättas för ansträngningar för att sedan kunna återhämta sig. Man äter och kroppen bygger upp mer resurser och nästa gång orkar man anstränga sig lite mer. Skelett, muskler och huden blir sämre efter bara 12-13 timmar om de inte används. En människa som har ett väldigt psykiskt påfrestande arbete behöver för att upprätthålla jämvikten, röra på sig och belasta sin kropp fysiskt på fritiden.
Alla människor behöver ge sig själva små stunder av återhämtning varje dag. En människa som är ofrisk eller osjuk har tappat perspektivet på tillvaron och behöver ställa sig följande frågor: Hur vill jag ha det? Vad är bra i mitt liv? Vad vill jag?
LIVET GÅR INTE I REPRIS
Många säger ofta att det ska de göra sedan, nästa dag, nästa år eller när de blir pensionärer. Livet går inte i repris, livet kommer inte sen, livet är nu.
– När ni sitter på kistkanten, ska ni kunna le och säga, jag har levt mitt liv och jag har gjort sådant jag är stolt över, sa Claes Malmström.
För att må bra och utvecklas som människa behöver vi ta aktiva beslut, vara tuffa, våga utmana och stå på oss i alla situationer och våga konfrontera.
– Vi måste våga kliva ur komfortzonen, äkta livskvalitet har ofta inte med bekvämlighet att göra. Livet är som bäst när vi gör obekväma saker och utvecklas.
Människan är flockdjur, vi är intresserade av andra människor och behöver bekräftelse. Det behöver inte vara att de tycker om mig. Jag blir bekräftad även när någon inte tycker om mig, för jag har påverkat den personen på något sätt. Ta initiativ, se andra människor i ögonen och synliggör dem. Låt en relation få ta tid att byggas upp så högt som alla inblandade önskar.
– Vill man bli utanför gemenskapen, sluta skicka signaler!
Vi skaffar oss ofta mängder av ovanor och det är det samma sak som passiva beslut, vi låter bli att göra bra saker. Vi är så avlastade nu för tiden att vi behöver ett halverat intag av kalorier per dag jämfört med våra förfäder. Vi äter mat som inte ger oss näring, hjärnan går på halvfart. De flesta bantningsdieter förkastar kolhydrater och det är förkastligt för oss. Hjärnan lever av och behöver kolhydrater. Det är dags för omfokusering, omväxling förnöjer.
– Se naturen när du är ute och går eller cyklar. Lycka till med livet och kom ihåg att utsätta dig för den positiva påverkan som vi behöver, avslutade Claes Malmström.