Nyheter

Hur är det att vara barn på landsbygden?

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2008

BÖDA

Hur långt måste man gå för att komma till skolbussen? Funkar mobilen och bredbandet? Kan man ta sig till sina kompisar? Vad kan man göra på fritiden? Det är viktiga frågor – som vuxna beslutar om. I projektet Barn på landsbygd är det de unga som ska tala.

Hela Sverige ska leva undersöker bland annat hur nio kommuner tillgodoser landsbygdsbarnens behov av barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter, utifrån barns perspektiv. En av orterna som valts ut är Böda.

SÄRSKILT UTSATTA

– Barn och ungdomar är en grupp som inte lyssnas på av beslutsfattare. De måste förlita sig på vuxna för att kunna leva sina liv. Då är det viktigt att vuxna och beslutsfattare vet vad barnen själva önskar sig och tycker att de behöver för att deras liv ska fungera. Barn och ungdomar på landsbygden är särskilt utsatta eftersom de är mer beroende av vuxna för att kunna leva sina liv, jämfört med barn i stan, säger projektledaren Pia Tingvall.

Projektet pågår till och med juni 2010.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.