Nyheter

Hotellräkning från 1959 återbördades till Strand

Nyheter • Publicerad 6 november 2009

Den 19 juni 1959 checkade Tore Zangelin från Västerås in på Strand Hotell för en nio dagar lång vistelse.

Tore hade besökt Öland tidigare och gjorde också så flera gånger efteråt. I veckan återkom han till Borgholm och hade då med sig en liten kuriositet, nämligen hotellräkningen från 1959 som han hade sparat.

Den här gången bor han dock inte på hotellet utan hos Blenda Johansson, en snart 87-årig dam som bedrivit rumsuthyrning i åtskilliga decennier, mittemot Strand.

– Men frukosten intar jag på Strand, säger Tore som besökte Öland första gången 1952.

– Att jag fick upp ögonen för Öland var tack vare en arbetskamrat som hade bott hos just Blenda och Karl (hennes framlidne make).

– Genom åren har jag haft mycket trevligt här, utforskat större delen av ön, badat i Köpingsviken och på Kallbadhuset. Första gången åt jag måltiderna på Olai Pensionat, som hade väldig god mat, (pensionatet blev senare turistbaren Solkatten) och jag kommer ihåg att det stod en orkester och spelade när stockholmsbåten lade till vid yttre kajen.

Men åter till midsommaren 1959.

– Då var Strand Hotell bara några år gammalt och det var en väldigt fin standard på rummen, säger Tore som tillsammans med platschefen Kjell Gehammar passade på att ta en titt på rum 29 där han bodde.

Och där kunde han notera att att det skett en omfattande standardhöjning sedan ett par år.

Hans vistelse sammanföll dessutom med VM-matchen i Boxning mellan Ingo Johanson och Floyd Paterson, något han inte ville missa.

– Radio fanns ju inte på rummen vid den tiden så jag hade med mig en batteriradio. Och vid 3-tiden på morgonen var det klart, Ingo hade besegrat Floyd.

– Det bodde också två amerikanska par på hotellet och de satt ute i sin bill och lyssnade på radion. När det stod klart att Ingo vunnit blev det ett förfärligt tutande i bilen. De var förstås glada över att en vit hade vunnit, så var det ju i USA på den tiden, minns Tore som är i Borgholm för att koppla av några dagar.

På hotellräkningen, som kommer att ramas in och hängas upp i Strands recpetion, är priset för ett enkelrum 22 kronor. Till detta kommer 3 kronor och 30 öre för frukost och sammanlagt gick Tores vistelse på 231 kronor och 70 öre, inklusive ett portiertillägg på 4 kronor.

Längst upp på räkningen finns en tidstypisk logotype med hotellet och stockholmsbåten liggande vid kaj. Under texten Strand Hotell, Borgholm står det också Park Hotell och Hotell Venezia, som då ingick i verksamheten.

Park Hotell låg i den västra delen av Societetsparken, var från början bostad för kurhusläkaren, sedan en enklare badrestaurang och därefter ombyggt till ett enklare hotell. Byggnaden revs i början av 1970-talet.

Hotell Venezia var det tjusiga namnet på ett lika enkelt hotell, inrymt i det gamla varmbadhuset som brann 1964 och som sedan ersattes av Restaurang Robinson Crusoe.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.