Nyheter

Hotell kan mista alkoholtillstånd

Nyheter • Publicerad 4 mars 2009

Efter den fällande domen mot Owe Fransson riskerar Hotell Borgholm att mista sitt alkoholtillstånd.

– Ett tillsynsärende är öppnat, säger alkoholhandläggare Bo Johansson.

Enligt sjunde kapitlet sjunde paragrafen i alkohollagen ska den med serveringstillstånd vara laglydig. Den som mister eller nekas tillstånd med hänvisning till denna paragraf är i regel dömd för brott av ekonomisk art eller drogrelaterat sådant.

Vållande till annans död, som i Hotell Borgholm-fallet, är ur den aspekten unikt. Så säreget att Borgholms kommun ber om hjälp utifrån.

– Frågan om serveringstillståndets vara eller inte vara måste lyftas och jag begär in yttrande från både länsstyrelsen och Folkhälsoinstitutet, säger alkoholhandläggare Bo Johansson.

I Bo Johanssons skrivelse till dessa två instanser sägs att ”Owe Fransson har bedömts skyldig för vållande till annans död, har Borgholms kommun öppnat tillsynsärende för att efter domen vinner laga kraft fatta beslut i det uppkomna serveringsärendet. För att få ett så stort beslutsunderlag och därmed kunna göra en så korrekt bedömning i ärendet som möjligt görs följande begäran”

– Det jag vill ha svar på är huruvida tidsaspekten från brottstillfälle till fällande dom kan utgöra en förmildrande omständighet. Det har ju gått fem år sedan brottstillfället, säger Bo Johansson till Ölandsbladet.

Skrivelsen till länsstyrelsen och Folkhälsoinstitutet avslutas med:

”Frågan återstår alltså om serveringstillståndet nu skall prövas då ägaren blivit dömd för ett brott som kan bindas till serveringen men där snart fem år förflutit eller rättare sagt mer än fem år förflutit, då det i domskälen är ägarens bristande brandskydd som förorsakade Linn Kristensen och Eirik Jensens död. En brist som fanns långt innan branden utbröt på Hotell Borgholm 9 april 2004”.

Domen mot Owe Fransson vinner, om den inte överklagas, laga kraft torsdagen den 12 mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.