Nyheter

Hotade sambon: ”Ska du dö nu eller när vi kommer hem?”

Nyheter • Publicerad 21 december 2007

NORRA ÖLAND

En 60-årig man från norra Öland misstänks ha hotat och slagit sin sambo under ett halvårs tid. Nu åtalas 60-åringen vid Kalmar tingsrätt för grov kvinnofridskränkning.

Enligt kvinnan ska mannen vid ett tiotal tillfällen sedan juni misshandlat och hotat henne. Kvinnans familj har inte varit glada över hennes val av sambo. Kvinnans pappa tog reda på att 60-åringen tidigare har fängelsedomar på sig.

MANNEN HÄVDAR SIN OSKULD

60-åringen erkänner i polisförhör att han varit alkoholist i 35 år och att han genomgått antabuskurer. Men han hävdar sin oskuld mot det åklagren lägger honom till lags. Han har visserligen mått dåligt av att ha påmints om sitt förflutna från tidigare fängelsedomar och att han på grund av detta och oro över hjärtbesvär druckit mycket alkohol de senaste månaderna. Någon misshandel eller hot riktat mot sambo säger han sig inte ha utfört.

– Hon lägger ofta allt på andra, hon har lätt för att ljuga, säger mannen i polisförhören.

Kvinnans bild är annorlunda och den stärks också av polisvittnen som den 6 december fick ta hand om en rödgråten och skakande kvinna, som ännu en gång hotats till livet av 60-åringen.

– Hon var livrädd för gärningsmannen, beskriver polisen.

FÖRSTÅR KVINNANS RÄDSLA

Det var under ett besök vid Badhuset i Borgholm som 60-åringen snedtände på kvinnan. Vittnen på badhuset har beskrivit hur mannen knutit näven och hotat kvinnan. När paret satt sig i bilen för att åka hemåt ska 60-åringen ha givit kvinnan en örfil i ansiktet. Han ska också ha yttrat; ˝ska du dö nu eller när vi kommer hem?”.

Bilfärden tog slut vid Preemmacken i Köpingsvik. Därifrån kunde kvinnan ringa till polisen. 60-åringen greps och fördes till polishuset i Kalmar för tillnyktring. Han hävdar sin oskuld, men säger sig ha viss förståelse för kvinnans rädsla vid de verbala ”tjafsen”. Rädslan kan enligt mannen ha förstärkts av hans tidigare domar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.