Nyheter

Hoppfullt på Förskolans dag

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

ALGUTSRUM

Färgglada stenar, vajande flaggor och full fart på gräsmattan. Algutsrums förskola vet hur Förskolans dag ska firas.

Redan vid ingången till Algutsrums förskola syns att det inte är vilken dag som helst. Blåa och gula ballonger dinglar på grinden och alldeles innanför sitter en grupp barn iklädda förkläden. Framför dem ligger stenar och målarfärger i alla möjliga kulörer.

– Jag målar mönster. Blå, gul och svart är min favoritfärg, säger Arvid Vestman som målar en klarblå sten.

Alla stenar samlas ihop till torkning på ett bord och därefter ska de läggas ut på marken runt Sinnenas trädgård som finns mitt på förskolans framsida.

SKAPANDE OCH LEKAR

Förskolans dag firas varje år i hela Sverige den tredje torsdagen i maj. Syftet är att göra förskolan och dess verksamhet synlig. Varje förskola bestämmer själv hur firandet ska gå till.

– Vi funderade på vad vi skulle göra och kom fram till att vi ville ha roliga aktiviteter med skapande och lekar, säger förskolläraren Gunvor Axelsson.

Varje avdelning har ansvarat för en egen station och målningen sker hos Gunvor. Förutom skapandet vid stenarna får barnen också möjlighet att färglägga en stor, genomskinlig plastduk. Den ska så småningom hamna på förskolans höga staket som vetter mot vägen.

– Så att det syns på utsidan vad vi gör här inne, säger förskolläraren Birgitta Nylander.

FLYGER FRAM

En bit bort råder febril aktivitet då svenska flaggan färgläggs.

– Vi flaggar för att det är förskolans dag, förklarar förskolläraren Ingemo Johansson.

På marken bredvid flaggtillverkningen sitter ett gäng pojkar med hammare, spik och träbitar.

– Jag snickrar ett kryss, det ska jag använda till skatter, berättar Anton Vestman.

Glada rop hörs på andra sidan häcken, där kön växer lång till höjdhoppet. Sigge Boström tar sats över ribban.

I närheten flyger Maja Walldén fram över gräsmattan. Hon jagar förskolans rektor, Annelie Smedberg, som håller i de klassiska lekarna. Tillsammans leker barn och vuxna kull, kurragömma och björnen sover.

Och så fortsätter firandet ända fram till lunch. Med både knopp och kropp får barnen leva ut sin kreativitet på de olika stationerna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.