Annons
Nyheter

Hoppas på drogfri avslutning

Nyheter • Publicerad 5 juni 2008

BORGHOLM

En lyckad premiär – och dito uppföljare?

Annons

– Förra årets drogfria skolavslutning var jättepositiv, säger Milla Skoglund, taleskvinna för samverkansgruppen i Borgholm.

”Gratis mat, musik, gärna centralt och lite grejer att göra” – dessa tämligen blygsamma önskemål från elevrådet på Slottsskolan har samverkansgruppen i Borgholm hörsammat i möjligaste mån.

– Vi byter plats, från bakom smedjan i Köpingsvik till Sjöstugan i i Borgholm, säger Milla Skoglund och konstaterar krasst:

– Det här är en kväll som skapats på grund av det hejdlösa festandet kring skolavslutningar.

Det drogfria alternativet till hejdlöst festande i buskarna, på platser dit föräldrar och poliser inte tros hitta, är det som ska ske på Sjöstugan nästa torsdag, den 12:e. Samma dag sjunger eleverna på Slottsskolan sommarlovets lov och det är laddat för party. Men utan alkohol – om kommunen och polisen får bestämma.

– Kravet är att blåsa grönt, annars kommer man inte in i området och får heller inte vara med i lotterierna. Det var väldigt få i fjol som inte fick komma in, minns Milla Skoglund.

POSITIVT

Konceptet aktiviteter, livemusik och lotterier kombinerat med nolltolerans var succé bakom smedjan och samverkansgruppen hoppas att framgången tål flytten.

– De (ungdomarna) vill ju vara centralt i Borgholm och tycker att det är för långt att gå till Köpingsvik så vi hoppas på än fler den här gången.

– Samtidigt var responsen förra året var mycket mer positiv än vi kunde ana, vi hade inga förväntningar på att det skulle komma så många, säger Milla och nämner siffran 120 ungdomar innanför avspärrningarna.

Annons

De nyktra vinnarna av lotterierna kan räkna med fina vinster.

– Flera handlare i Borgholm är med och sponsrar till vinsterna. Samtliga jag besökte ville vara med, ingen sa nej. Handlarna är positiva till att man gör något för ungdomarna i Borgholm.

Skolavslutningsfesten i övrigt finansieras av kommunen och BRÅ.

KÖP INTE

Även polisiärt placeras det drogfria arrangemanget i pärmen för framgångar.

– Utan vår närvaro, på grund av resursbrist brast det i polisbevakningen förra året, var det lugnt och städat. Inga bråk överhuvudtaget. Detta är ett jättebetyg till alla inblandade och jag upplevde det som ett trendbrott, konstaterar polisman Thomas Lönnqvist, utan att för den skull blåsa faran över.

– Nu får vi se om trenden håller i sig och jag vill vädja till alla föräldrar att komma ut till Sjöstugan och titta till ungarna, kolla vad era ungar gör med alkohol, rökning, andra ungdomar och mopeder. Tyvärr finns det ju även andra droger än alkohol i omlopp och den marknaden växer.

Mannen i blå polisuniform ställer även ett krav.

– Köp inte ut till era ungdomar, det blir inte bra om ni gör det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons