Annons
Nyheter

Hon hade haft mordförsöket på känn

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2009

Hon hade haft det på känn en tid.

Han är mest besviken över att han inte lyckades med det han hade föresatt sig.

Annons

Det handlar om mordförsöket den 2 september söder om Borgholm.

Hennes före detta sambo bodde kvar i huset när kvinnan kom för att hämta hunden som de hade gemensam vårdnad om.

Både hon och hennes egna dotter utsattes för en knivattack av mannen i samband med överlämnandet av deras gemensamma hund.

På torsdagen fortsatte rättegången vid Kalmar tingsrätt, en rättegång som beräknas ta tre dagar och som avslutas på måndag.

Mannen erkänner sig skyldig till mordförsök och han visar inte det minsta ånger där han sitter i rättegångssalen. Tvärtom tar han på sig skulden och berättar att han hade bestämt sig några dagar tidigare att ta sitt och sin familjs liv, vilket inkluderade kvinnan och deras hund, men absolut inte hennes dotter.

De bägge kvinnorna däremot kände att det var ren och skär tur att de bägge överlevde i lång väntan på ambulans medan modern blödde enormt från knivhugget i bröstet och blodet forsade från dotterns illa sargade hand.

De bägge separerade strax före midsommar och kvinnan hyrde tillfälligt ett hus i väntan på lägenhet.

Paret hade fortlöpande kontakt som berodde på deras gemensamma hund, men allt eftersom tiden gick kände hon ett obehag inför att träffa mannen i deras gamla gemensamma hem.

Därför valde hon att de skulle istället träffas på en parkering i Borgholm när hundbytet skulle ske.

Han ska bland annat ha haft ett altare där bilder på henne och hunden fanns upphängda.

Annons

– Han sa att religiös har jag aldrig varit men nu har jag skaffat mig ett altare, berättade kvinnan som hade en mycket svår stund under rättegången.

Mannen som under tiden fick sitta i ett angränsande rum förnekade inte altaret när det var hans tur att ge sin version.

Han hade brottats med svåra tankar kring sitt eget liv i många år men hade aldrig tänkt att ta livet av sin sambo förrän natten innan mordförsöket skedde.

I garaget hade han en kylbag med kniv, sömnmedel,värktabletter, päronkonjak och en dammsugarslang som han hade provat ut till bilens avgassystem.

Allt var förberett när hon kom den där onsdagen klockan elva för att hämta sin hund.

Vad han inte visste var att hennes dotter var med och det var alla förhörda överens om: hade inte dottern följt med hade modern varit död. Hon fick trots det motta flera knivhugg, dottern grep in och försvarade henne och knivskars svårt i handen, innan han åkte ner till sjön olycklig över att ha misslyckats i sitt uppsåt för att själv ta sitt liv av daga. Men det lyckades inte det heller.

För honom hade det bara blixtrat till, sen blev allt som svart, han minns ingenting förrän han drog upp kniven ur bröstkorgen på henne. Vid en husrannsakan återfanns en begravningskostym som han hade som sista vilja skrivit om i ett avskedsbrev.

I en av fickorna låg en bild på hans tidigare sambo. De skulle begravas tillsammans. Det han var mest rädd över var att bli lämnad själv. Han som snart skulle bli pensionär.

Rättegången över familjetragedin avslutas på måndag. Under tiden sitter han förvarad i häktet i Kalmar medan kvinnorna försöker anpassa sig till en vardag som aldrig blir som förut.

Skräcken har inte gått över och de berättar bägge två om en fruktansvärd oro som rider dem dag som natt.

Lotte Lundgren

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons