Annons
Nyheter

Hollywood riktar blickarna mot Öland

Nyheter • Publicerad 8 februari 2012

ÖLAND

Skeppsvraken Svärdet och Mars har väckt intresse i Hollywood.

Annons

Deep Sea Productions och Ocean Discovery är i Kalifornien för att prata om deras filmprojekt.

– De går igång på sådant här, säger projektledaren Malcolm Dixelius.

Deep Sea Productions och Ocean Discovery åker runt i världen tillsammans för att få filmbolag intresserade och undersöka förutsättningarna för deras dokumentärfilm Tall ships at war.

Ölandsbladet når projektledaren Malcolm Dixelius som befinner sig i Kalifornien.

– Det går jättebra och framåt. Vi filmar ingenting men planerar och undersöker förutsättningarna. Nu har vi varit och diskuterat med folk från Hollywood och tittat på vattenbassängen där Titanic och Master and commander spelades in. Nu ska vi vidare till Mexico för att undersöka fler saker.

Är de intresserade av vraken?

– Det är ett stort intresse för ämnet och de går igång på sådant här. Tall ships fascinerar människor. Dessa vrak är unika som startpunkt för det finns inga skeppsvrak av den här typen som gått under i sjöslag.

I mars ska de träffa dem igen för att visa upp trailers.

– Det är så det går till i dokumentärfilmsbranschen.

SVÅRT PROJEKT

Annons

I sommar kommer de att börja filma för att sedan kunna göra en trailer och visa upp för bolag. De planerar att göra en 3D-version för IMAX-biografer som Cosmonova i Stockholm.

Den ska innehålla verkliga klipp från vraken, grafik, animationer och riktiga rekonstruktioner av vraken. Exekutiv Producent är den kända naturfilmaren Bo Landin. Om två år planerar de att filmen ska vara klar.

– Det kommer att likna den typ av film som nyligen gjordes om skeppet Wasa.

Filmen kräver speciell teknik och projektet är svårt för vraken ligger på ett sådant djup att det är på gränsen att dykarna kan vara där.

– Det är mycket nu och samtidigt hjälps vi åt för att söka forskningsmedel till vraken.

Det går bra nu?

– Vi är på gott humör och ser framåt.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons