Annons
Nyheter

Höll en bejublad högläsning ur turistbolagets utvecklingsplan

Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

Stående ovationer och högljudda skratt. Var det en tidig premiär på Mörbylångarevyn? Nej, det var Elisabeth Cima-Kvarneke (v) som läste högt ur Ölands Turist AB:s (Ötab) ”Utvecklingsplan Öland” för sina kollegor vid det senaste fullmäktigemötet i Mörbylånga.

Annons

Det öländska turistbolaget fanns inte med som någon särskild punkt på dagordningen, men poppade ändå upp i samband med kommunala budgetärenden. Sven Oskar Tornegård (c), kanske inte den mest blixtrande debattören i församlingen, men definitivt den som verkar ha koll på hur saker och ting fungerar, eller ska fungera, undrade över några egendomligheter i Ötab:s årsredovisning.

– Jag undrar vad är 3,5 miljoner kronor...hmmm, ska det verkligen vara en resultaträkning? Ska det inte vara i balansräkningen? Och det är svårt att se svaret på frågan: vad behöver egentligen Ötab för att driva sin verksamhet? Vart har alla dessa miljoner tagit vägen? Till Jerkers konsulter?

Sven Oskar Tornegårds sista förmodande syftade på en motion där Jerker Nilsson (s) tidigare under kvällen bett styrelser och nämnder att ”vara försiktiga” med galopperande konsultkostnader. Några egentliga svar på sina frågor fick nu inte Sven Oskar Tornegård.

– Det ser lite konstigt ut, medgav kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) när han synade Ötab:s räkenskaper framme vid talarstolen. Jag tror de har gjort någon sammanblandning någonstans...hmmm, inte så lätt att veta...

Endetalj kunde dock Kent Ingvarsson ge exakt besked på.

– De båda kommunerna (alltså Mörbylånga och Borgholm, red.) har det senaste året lagt 6,7 miljoner i bolaget – tills vidare. Utvecklingen av den nya plattformen (visitse.se, reds anm) kostar 3,8 miljoner...men näe, det är nog Jerkers konsulter. Men jag är inte tillräckligt insatt för att kunna svara.

RÄTT MOTTAGARE?

– Som jag misstänkt. Ingen kan svara, replikerade Sven Oskar Tornegård.

– Och man kan ju undra om det är kostnader av engångskaraktär...den här destinationsutvecklingen.

Det undrade också Kent Ingvarsson som hävdade att ”jag har också frågat”.

Annons

– De mesta av pengarna har nog gått åt till köp av tjänster för utveckling av den här plattformen. Det är förmodligen inga engångskostnader. De lär nog komma tillbaka. Vi kommer att få fortsätta att betala för turistköp i flera år, antog Kent Ingvarsson med en lätt rysning.

Den lila minidebatten – eller snarare ’frågor-som-söker-svar’-klubben framme vid talarstolen utökades nu med Tommy Eliasson (s).

– Investeringen i den digitala plattformen (fortfarande den berömda visitse.se, red.) är ingen investering. Den är så kortsiktig.

Detta glasklara konstaterande i de högre ekonomiska sfärerna fick nu kvällens entertainer (det tidigare social-stöket mellan Brolinson och Annika Olsson (c) var mer tragedi än komedi) – Elisabeth Cima Kvarneke (v), att studsa upp i talarstolen och skyffla undan de tre herrarna som trängdes där.

– Det är inte mycket man kan läsa om Ötab i redovisningen. Är det verkligen rätt att skicka den ena mijonen efter den andra till just Ötab, undrade hon med pigg och klar stämma och fick de flesta fullmäktigeledamöter att nicka instämmande.

WHOPS OCH DINKS

Och så kom då dråpslaget mot allt vad ’corporate bullshit’, ’mumbo-jumbo’ och annat trams som vissa, bland dem en och annan politiker, tycker är så fängslande och vackert.

– Jag har här en broschyr, inledde Elisabeth och höll upp ett vackert blått häfte.

– Det är inte många som sett den, men den heter i varje fall ”Utvecklingsplan för Öland – från semesterö till upplevelseö”.

Och så började hon läsa upp valda delar ur häftet: ”Avsikten med Utvecklingsplan Öland är att formulera, implementera och vinna gehör för hela den process som destinationsutveckling på Öland innebär...” ”Affärsidén är att identifiera, kvalitetssäkra och stärka besöksanledningar som leder mot destinationens vision samt säkra finansiering genom ökad försäljning och genom centralisering och hantering av äganderätten av marknadsplatsen Öland.”

Annons

– Men Herregud, utbrast så Elisabeth Cima- Kvarneke, har ni hört så många obegripliga ord på en gång?

– Och vem ”äger marknadsplatsen Öland”? Öland är väl ingen marknadsplats som någon äger. Det är ju här jag bor, min älskade ö.

Nu började ett försiktigt fnissande i bänkraderna. Ett fnissande som exploderade i gapskratt och applåder när Elisabeth fortsatte högläsningen med valda juveler ur Ötab-ledningens språkskatt: ”Utvecklingsarbetet finansieras genom exploatering av marknadsplatsen Ölands (där har vi det igen!) inneboende värden...”När församlingen därefter fick reda på tankesmedjan Ötab:s målgruppsanalys – ”WHOPS, DINKS, Cooporate Meetings” och för all del ”aktiva familjer” – blev munterheten nästan för stor. Taket rämnade kanske inte helt, men nära var det och mången näsduk plockades fram för att torka bort skrattårarna. (En liten ordförklaring: WHOPS - wealthy, healthy, older people – välbeställda friska pensionärer, DINKS - double income no kids - dubbel inkomst inga barn, cooporate meetings, förmodligen felstavning för corporate meetings – konferenser).

SOL I ALLA TIDER

Men Elisabeth Cima Kvarneke var inte riktigt färdig med lustmordet på Ötab.

– De har så högtflygande planer att jag tror de lämnat jorden. De bryr sig inte om de små. Allt ska vara så enormt, stålblankt och gigantiskt. I deras värld genomför man inte saker. Man implementerar. Är Ötab verkligen rätt? Vi måste noga fundera över det nästa gång vi ska skyffla iväg några miljoner. Det finns andra, kanske mer behjärtansvärda saker, förskolor, skolor, kultur...

Slutpoängen, eller dödsstöten – coup de grace, var värdigt en matador i den allra högsta hierarkin:

– När jag far hem till Öland efter att ha varit borta någonstans och far över bron möts jag av en skylt – Öland – alla tiders ö. Vad är det för något. För mig har alltid Öland varit solens och vindarnas ö. Fattar man inte det borde man kanske...

Applådåskorna var nu så mäktiga att vi inte uppfattade de sista orden, även om vi antar att vi kan fylla i fortsättningen. Och guldkanter kan man säkert hitta överallt – om man kan implementera och whopsa...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons